Hlavní obsah

Banka skončila, úvěry by jí ale lidé splácet měli

Česká národní banka zahájila jednání o odebrání licence Sberbank CZ. Její klienti se tak v současnosti nedostanou ke svým úsporám. Kdy je dostanou zpět, v jaké výši a jak je to třeba se splátkami hypoték?

Foto: Igor Zehl, ČTK

Pobočka Sberbank v Brně

Článek

Úspory, které mají lidé a firmy u Sberbank, jsou pojištěny až do výše 100 000 eur, tedy zhruba 2,5 milionu korun. Klien­t­i banky je tak do této částky dostanou v plné výši.

Výplatu provedou vybrané pobočky Komerční banky, jejichž seznam je na www.garancnisystem.cz. Výplata začne nejpozději příští středu, 9. března. U institucí je to 21. března. Peníze lze nárokovat až tři roky. Není nutné se nikde registrovat ani žádat.

Peníze nad limit

Ve vybraných případech je možné dostat i částku nad výše stanovený limit. Konkrétně se to týká peněz z prodeje nemovitostí, vypořádání společného jmění manželů po rozvodu, pojistného pro případ invalidity, úrazu, nemoci nebo smrti, dědictví, jednorázového vypořádání z penzijního spoření, odstupného za výpověď v práci. A nechybí ani pojistné plnění za trestné činy jako vykradení bytu či náhrady za škodu způsobenou trestným činem.

Finanční správa už neposílá platby do Sberbank

Domácí

Týká se to ale jen peněz, jež byly připsány na účet nejdéle tři měsíce před zahájením o odebrání licence, a je nutné o ně do 28. dubna požádat u Garančního systému finančního trhu. V ostatních případech o náhradě peněz rozhodne likvidátor banky.

Ověření plateb

Pokud měli lidé data trvalých příkazů zadaná po středě 23. února nebo po tomto datu nějaké peníze posílali, měli by si ověřit, že k příjemci v pořádku došly.

„Transakce zadané do 24. února řádně odešly na zadaná čísla účtů. Část plateb z 25. února také odešla, avšak některé již realizovány nebyly a tyto finanční prostředky byly vráceny zpět na číslo účtu odesílatele,“ uvádí Sberbank na webu.

Sberbank končí, klienti ale o své peníze nepřijdou. Kdy a kde je dostanou zpět?

Finance

Hypotéky a úvěry

Hypotéky a půjčky, které mají lidé u Sberbank, je nutné dál platit. Je možné provádět i mimořádné splátky a předčasně splatit úvěr. Není tak ale možné činit z účtů vedených u této banky. Výjimkou jsou tzv. splátkové účty. Čísla účtů, kam se splátky provádějí, jsou uvedena na webu Sberbank. Splácet by se měly i provozní firemní úvěry.

Mzdy, důchody a dávky

Pokud vám zaměstnavatel zasílá peníze na účet ve Sberbank, je nutné si založit nový účet u jiné banky a co nejrychleji mu jej nahlásit. Totéž platí u důchodů a sociálních dávek, kde je nutné nové údaje pro zasílání peněz nahlásit na úřadu práce nebo pobočce České správy sociálního zabezpečení. Banka už koneckonců kromě splátek úvěrů ani jiné platby přijímat nemůže.

Rubl je na rekordním minimu, ČNB ho vyřadila ze seznamu

Válka na Ukrajině

Exekuce

Exekutorská komora vyzvala, aby dlužníci a jejich zaměstnavatelé odložili platbu exekutorům s účtem u Sberbank. Mají je požádat o číslo nového účtu.

Peníze ve fondech

O peníze uložené v investičních fondech spravovaných bankou lidé nepřijdou. Sberbank uvádí, že tyto fondy nespadají do majetku Sberbank CZ, a nejsou tedy nijak ovlivněny stávající situací. „V nejbližších dnech vás budeme informovat o možnostech převedení správy vašich prostředků k novému distributorovi,“ konstatuje Sberbank.

Putin zakázal Rusům opustit zemi s penězi v cizí měně

Evropa

Trvalé příkazy

Trvalé příkazy nyní z banky neodcházejí, je nutné je uhradit z jiného účtu. Podrobnosti o těchto příkazech, jako jsou čísla účtů nebo konkrétní částky a data odesílání, je ale možné si zjistit z elektronického bankovnictví, které slíbila Sberbank zprovoznit. Lze využít také její linku 800 133 444. Rovněž je vhodné informovat příjemce peněz, že by mohlo kvůli odebrání licence dojít ke zpoždění úhrady.

Pozor na konta banky

Pokud zasíláte peníze někomu na účet, ověřte si, zda se nejedná o konto Sberbank. Jinak mu nepřijdou. Sberbank CZ používá kód banky 6800, je to uvedeno za lomítkem v čísle účtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám