Hlavní obsah

Zdražovat bude i instantní káva. Může za to epidemie koronaviru ve Vietnamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemie koronaviru ve Vietnamu může dále zvýšit ceny kávy, varuje stanice BBC. Země je jedním z největších producentů odrůdy robusta, která se používá v instantních kávách. Kvůli epidemii je několik týdnů uzavřeno Ho Či Minovo město, kde je největší přístav v zemi. Již v minulých měsících rostly do rekordních výšin ceny odrůdy arabica kvůli vlně sucha a následných mrazech v Brazílii.

Foto: Reuters

Vietnamští vojáci dozírající na dodržování lockdownu v Ho Či Minově městě v autě s potravinami.

Článek

Kvůli uzavření přístavu v Ho Či Minově městě není možné kávu vyvážet. Export přitom ztěžuje i nedostatek přepravních kontejnerů a cenu zvyšuje i růst cen lodní dopravy. Cena robusty tak od začátku roku stoupla už o padesát procent, uvedla stanice BBC.

Vietnamská Asociace kávy a kakaa i další vietnamské obchodní organizace vyzvaly minulý týden vládu, aby uvolnila restrikce uvalené na přístavy v Ho Či Minově městě, aby se export dále neblokoval a nerostly s tím související náklady, mezi jinými ty na skladování.

Cena kávy roste

Ekonomika

Trh s kávou je letos silně zasažen, protože Brazílie, která je největším producentem kvalitnější odrůdy arabica, oznámila, že úroda bude kvůli obrovským suchům a následné vlně nebývalých mrazů rekordně nízká.

Brazílii zasáhly nejhorší mrazy od roku 1994 a byly tak silné, že se některé kávovníky budou muset nově zasadit. Ty budou plodit až za tři roky. Ceny kávy jsou nejvyšší za sedm let.

Brazilské potíže se více projevují na cenách zrnkové kávy, vietnamské dopadnou už i na kávu instantní.

Na jihu Brazílie napadl sníh, roste kvůli tomu cena kávy

Amerika

Vietnam pod tíhou pandemie

Vietnam patřil dlouho k premiantům v boji s covidem-19, protože rychle zaváděl restriktivní opatření. Ta ale nestačila na nakažlivější indickou mutaci delta, která se v zemi prudce šíří od konce června, protože v zemi je malá proočkovanost.

Vietnamské ministerstvo zdravotnictví v pondělí oznámilo, že v zemi je potvrzeno už 435 265 případů, z nichž 219 802 se vyléčilo. Zemřelo 10 749 nakažených, za poslední den stoupl jejich počet o 344.

Za poslední den přibylo 12 796 nakažených. Aktuálně nakažených je přes 204 tisíc.

Víc než v Brazílii či Indii. Novým ohniskem pandemie je Indonésie

Svět

Rekordní počet 16 083 případů byl zaregistrován 26. srpna, nejvyšší počet 737 úmrtí 22. srpna.

Reklama

Související články

Cena kávy roste

Globální ceny kávových zrnek rostou. Stojí za tím především katastrofální sucho, které postihlo největšího producenta kávy na světě – Brazílii. Hrozí proto, že...

Brazilská káva je nejdražší za sedm let

Cena kávy arabica na trhu stoupla na nejvyšší hodnotu za více než šest a půl roku. Důvodem je počasí v Brazílii. Úrodu v zemi, která je největším producentem...

Výběr článků

Načítám