Hlavní obsah

Na jihu Brazílie napadl sníh, roste kvůli tomu cena kávy

Na jihu Brazílie silně sněžilo a oblast postihly tento týden nebývale silné mrazy. Teploty v některých místech klesly pod minus osm stupňů. Mrazivé počasí na jihu Brazílie přitom má pokračovat i v několika dalších dnech. Mohly by dokonce padnout minimální teplotní rekordy za několik desítek let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brazilce překvapil sníhVideo: Reuters

 
Článek

„Za více než třicet let prognóz počasí ve státě Rio Grande do Sul jsme nikdy neměli tak silné sněhové přeháňky s tak sníženou viditelností,” citovala argentinská televize zdroj z brazilského meteorologického ústavu MetSul.

„Mám 62 let a nikdy jsem viděl sníh, víte? Vidět krásu přírody je něco nepopsatelného,“ řekl televizi Globo řidič nákladního auta Iodor Goncalves Marques z Cambara do Sul. I když sníh a náledí pokryly silnice, většina Brazilců se tím nezatěžovala. Sněhovou nadílku si lidé fotografovali, děti stavěly sněhuláky a koulovaly se.

Sněžilo ve více než padesátce měst brazilských států Rio Grande do Sul, Santa Catarina a Paraná, přičemž sníh padal i v nižších nadmořských výškách.

Nejvíce postižen byl sněžením nejjižnější brazilský stát Rio Grande do Sul sousedící s Argentinou a Uruguayí, kde sněžilo ve 33 městech, jako jsou Pelotas, São Francisco de Paula, Gramado, Carlos Barbosa, Bagé, Herval, Piratini, Caxias do Sul, Marau, Vacarías, São Joaquim a Farroupilha. V dalších nejméně sedmi městech ve stejném státě zaznamenali mrznoucí déšť, uvedla brazilská meteorologická služba Somar Meteorologia.

Foto: Mycchel Legnaghi, ČTK/AP

Brazilec si hraje se sněhem Sao Joaquimu

Výjimečné mrazy na jihu Brazílie už také zvýšily na světových trzích ceny kávy, protože mráz ohrožuje kávovníky, citlivé na nízké teploty. Cena kávy arabica tento týden vystoupala na nejvyšší hodnotu za více než šest a půl roku. Brazílie je největším producentem kávy na světě.

Nízké teploty by měly v pátek postihnout i jih brazilských států Goiás a Mato Grosso do Sul, kde se pěstuje kukuřice. Pak by se masa chladného vzduchu měla posunout nad státy São Paulo a Minas Gerais, kde je centrum produkce cukru, citrusů a právě kávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám