Hlavní obsah

Žalobu na Volkswagen kvůli dieselgate podalo v Česku dalších tisíc lidí

Aktualizováno

Společnost Safe Diesel v pátek podala k Městskému soudu v Praze 8 hromadnou žalobu na koncern Volkswagen za 1050 majitelů vozů, které byly vybavené softwarem zkreslujícím výsledky emisních testů. Už dříve kvůli aféře dieselgate podala žalobu za 1375 majitelů dotčených aut.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Safe Diesel vymáhá za každého vlastníka vozu, který se připojí k žalobě, náhradu 220 tisíc Kč. Celková žalovaná částka dosáhla téměř 550 miliónů Kč. Soud by mohl nařídit první jednání ještě do konce letošního roku. Koncern v tuzemsku zažaluje i další firma DieselGate, která uvádí, že se k ní připojilo přes 7000 vlastníků aut.

„Dnes jsme podali na Městský soud v Praze 8 žalobu za dalších 1050 klientů. Dotčení spotřebitelé se mohou prostřednictvím našich stránek www.safediesel.cz i nadále přidávat k žalobě, doporučujeme ale, aby tak učinili ideálně do 18. září, poté se může část nároku promlčet," uvedl advokát František Honsa z kanceláře BBH, která bude poškozené spotřebitele před soudem zastupovat.

Problém se týká i škodovek

Emisní skandál propukl před třemi lety, když americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září oznámila, že v automobilech koncernu Volkswagen objevila zařízení, které dokáže ovlivnit množství vypouštěných emisí. Daný software dokáže rozpoznat, že automobil prochází emisním testem, během kterého vypouštěné škodlivé látky automaticky sníží. Celkově se problém dotkl 11 miliónů aut, z toho 1,2 miliónu škodovek. V Česku se týká asi 165 tisíc aut, ze dvou třetin značky Škoda.

V USA Volkswagen vyplatil majitelům dotčených vozů odškodné 5100 až 10 tisíc dolarů. Majitelům také nabídl opravu či zpětný odkup jejich vozu. V Německu již koncern akceptoval pokutu ve výši jedné miliardy eur a odškodnění se domáhají stovky tisíc spotřebitelů v celé Evropě.

„Česká právní úprava hromadné žaloby, tak jak jsou známy v USA či jiných evropských zemí, kde kolektivní nároky jsou projednávány v jednom soudním řízení a spotřebitelé jsou zastoupeni jedním právním zástupcem, zatím nezná,” řekl Novinkám Vladimír Polách z advokátní kanceláře Squire Patton Boggs, který se specializuje na řešení sporů.

„Dnes jde o mnoho samostatných řízení, která jsou ze strany soudů složitě spojována. Zákon o hromadných žalobách nicméně již v tuto chvíli je vládou připravován a s ohledem na trendy v EU lze jeho přijetí v budoucnosti očekávat. Hromadné žaloby se tedy pravděpodobně stanou realitou i v České republice,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám