Hlavní obsah

Evropská komise: Volkswagen má v řešení emisní aféry co zlepšovat

Novinky, bož

Evropská komise (EK) lituje, že německý automobilový koncern Volkswagen (VW) nebyl s to dát majitelům plné a jednoznačné záruky v případě problémů s výkoností po úpravách zhruba 8,5 miliónu vozů. Ty automobilka svolala do servisů v souvislosti s emisní aférou. EK to uvedla v úterním prohlášení.

Foto: Petr Horník, Právo

Eurokomisařka Věra Jourová

Článek

„Společnost Volkswagen neposkytla úplnou a jasnou záruku, že aktualizace nemá vliv na výkonnost osobních automobilů,” stojí v prohlášení komise.

EK nicméně kvituje, že se VW snaží vybudovat důvěru zákazníků a zlepšit informovanost spotřebitelů, jejichž vozy svolává do servisu. Svoláno již bylo 80 procent dotčených vozů.

„Intenzivně jsme pracovali na tom, abychom VW přesvědčili k proaktivnějšímu přístupu vůči evropským spotřebitelům dotčeným aférou dieselgate. VW splnil akční plán, jak mi slíbili, ale to bylo vše,” uvedla komisařka pro ochranu spotřebitelů Věra Jourová.

„To nám znovu připomíná potřebu přísnějších pravidel,“ dodala.

Emisní aféra trvá téměř tři roky

Emisní aféra Volkswagenu vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern Volkswagen, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. [celá zpráva]

S Američany se Volkswagen na začátku loňského roku domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody musí automobilka přiznat vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a zaplatit 4,3 miliardy dolarů (zhruba 88 miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám