Hlavní obsah

Výpověď bez důvodu? Odbory budou tvrdě vystupovat proti návrhu NERV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odboráři budou tvrdě vystupovat proti některým doporučením, které vládě navrhla Národní ekonomická rada vlády (NERV), například proti možnosti podání výpovědi zaměstnanci bez udání důvodu. Po jednání s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) to řekl předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo

Článek

„Budeme tvrdě vystupovat proti těmto návrhům,“ uvedl Ďurčo.

Případné nátlakové akce připustil i v případě neúspěchu jednání o seznamu náročných profesí, které by měly jít dříve do předčasného důchodu.

„V rámci našeho odborového svazu se už intenzivně bavíme o tom, co budeme dělat, pokud naše požadavky nebudou zapracovány,“ podotkl.

Seznam náročných profesí s nárokem na předčasnou penzi má být v březnu

Ekonomika

NERV v oblasti trhu práce konstatovala, že v Česku dlouhodobě chybí pracovní síla a vzhledem k demografickému vývoji se bude problém prohlubovat. Rada proto přináší návrhy, jak otevřít český pracovní trh kvalifikovaným pracovníkům ze zahraničí.

Doporučuje také zpružnit zákoník práce, snížit odvody z nízkých mezd, změnit dávkový systém, aby víc motivoval lidi k práci, nebo omezit počet lidí v předlužení, aby se dostali na legální trh práce a nepohybovali se v šedé zóně.

Chystá se změna zákoníku práce

Návrhy NERV nejsou pro vládu závazné. Například změna výpovědních důvodů by si vyžádala změnu zákoníku práce. Tu ministerstvo práce připravuje, podrobnosti o tom, co v ní konkrétně bude, ale zatím neuvedlo. Není tak jasné, zda tam tato úprava bude, byť se o ní uvažovalo.

„Jde o klíčovou úpravu pro vytvoření moderního, flexibilního a udržitelného trhu práce, který integruje zájmy a potřeby zaměstnanců i zaměstnavatelů s ohledem na specifika měnícího se trhu práce,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva Jakub Augusta.

Propouštění lidí má být pro firmy snazší

Ekonomika

NERV také například doporučila zkrátit oddlužení a zpřístupnit ho většímu počtu dlužníků. Podle rady musí být tento proces přístupnější, kratší a také individuálnější podle ekonomických možností dlužníka.

NERV radí rovněž upravit systém sociálních dávek. Při stanovení dávek by se započítávala menší část výdělku nebo by se přiznávaly bonusy za práci. Doporučuje i odstranit takzvané body zlomu, kdy při zvýšení příjmu o korunu člověk o podporu od státu přijde.

I na změně dávkového systému se pracuje. Některé dávky by se měly sloučit do jedné, změnit se má i to, za jakých podmínek na ně bude nárok.

Odborový svaz KOVO patří se zhruba 100 000 členů k největším odborovým organizacím v Česku. Vedle něj se proti návrhu vyjádřily například i odbory zaměstnanců ve stavebnictví či chemickém průmyslu.

Tu debatu mu byl čert dlužen. Rakušan řečmi o znárodnění ČEZ vyvolal další zmatek

Ekonomika

Výběr článků

Načítám