Hlavní obsah

Seznam náročných profesí s nárokem na předčasnou penzi má být v březnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První návrh seznamu profesí, které budou mít nárok na předčasný důchod bez toho, aby se jim krátil, předloží ministerstvo práce a sociálních věcí na přelomu února a března. Druhý pak v dubnu. Po jednání s ministrem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) to sdělily odbory působící v průmyslu.

Foto: Profimedia.cz

Odbory chtějí, aby na předčasné penze bez krácení měli nárok třeba i lidé pracující u vysokých pecí.

Článek

„Bylo nám řečeno, že první fáze by se měla uskutečnit na konci února nebo na začátku března. Mělo by to být rozfázováno do několika období, kdy se ty náročné profese budou postupně přidávat,“ řekl předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

„Někdy na konci dubna bychom se měli dozvědět další profese, kterých se to bude týkat,“ dodal.

V první fázi by se mělo jednat o několik desítek tisíc lidí. „Nezaznělo ale, kterých konkrétních povolání by se to mělo týkat. Měly by to být profese ve třetí a čtvrté rizikové skupině,“ upřesnil.

Tu debatu mu byl čert dlužen. Rakušan řečmi o znárodnění ČEZ vyvolal další zmatek

Ekonomika

„Jsou to například lidé pracující v hutnictví, pozice v náročných teplotních a fyzických podmínkách, zvedání a manipulace s těžkými břemeny, práce v podzemí za zvýšených teplot, fyzicky náročná práce, která znamená větší fyzické opotřebení,“ řekl už v polovině loňského roku Novinkám Jurečka.

V té nejnáročnější, čtvrté skupině je asi osmnáct tisíc lidí. Ve třetí kategorii je to pak dalších několik desítek tisíc.

Reforma zhorší podmínky

Na seznamu náročných profesí nyní pracuje ministerstvo práce ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví. Na tom druhém se nyní připravuje definice, na základě čeho by měly být profese zařazeny mezi ty náročné s nárokem na předčasnou penzi bez krácení.

Seznam je důležitý už z hlediska důchodové reformy, která jednak výrazně zhoršila odchod do předčasné penze, jednak do budoucna prolomí hranici 65 let pro odchod do standardního důchodu, která se měla pro většinu lidí zastropovat v roce 2035.

To ovšem řada namáhavých profesí nezvládne. Proto už například horníci, záchranáři a firemní hasiči mají výjimku. Zaměstnavatelé za ně platí vyšší pojištění a oni mohou bez krácení odcházet do penze dříve až o pět let.

Nikdo se neodvolal, převzetí Mafry a Synthesie firmou Kaprain platí

Ekonomika

Výběr článků

Načítám