Hlavní obsah

Propouštění lidí má být pro firmy snazší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomičtí poradci vlády a zástupci zaměstnavatelů navrhují radikální změny v zákoníku práce. Tvrdí, že v mnohém neodráží potřeby vyvíjejícího se trhu a firem, a tak požadují větší pružnost při náboru a propouštění zaměstnanců. Včetně možného propuštění bez udání důvodu. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) to podporuje, odbory jsou proti.

Foto: Pavel Karban

Ministr financí Zbyněk Stanjura a  ministr práce Marian Jurečka

Článek

„Jsem určitě pro. Je to jedna z věcí, na které se chceme soustředit,“ prohlásil Stanjura. Zároveň se ale podle něj musí vést debata o výši souvisejícího odstupného.

„Když vidíte dlouhodobě nulovou nezaměstnanost, tak není žádný důvod, abychom nerozvolnili vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem,“ zdůvodnil svůj postoj Stanjura.

Výpověď bude možné podat i dostat elektronicky, plánuje ministerstvo

Ekonomika

Ministerstvo práce už chystá novelu zákoníku, detaily však zatím nechce prozrazovat. Uvažuje se nejen o výpovědi bez udání důvodu, ale třeba i o zkrácení dvouměsíční výpovědní lhůty na měsíc či prodloužení tříměsíční zkušební doby.

Není důvod, abychom nerozvolnili vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem
Zbyněk Stanjura

„Jde o klíčovou úpravu pro vytvoření moderního, flexibilního a udržitelného trhu práce, který integruje zájmy a potřeby zaměstnanců i zaměstnavatelů s ohledem na specifika měnícího se trhu práce,“ řekl mluvčí ministerstva Jakub Augusta.

Úřad podle něj dal zástupcům zaměstnavatelů i zaměstnanců a také expertům na pracovní právo či personalistům příležitost, aby navrhli změny, jež by pracovnímu trhu prospěly. „Obdrželi jsme zhruba sto dvacet podnětů, které projednáváme v odborné pracovní skupině,“ podotkl mluvčí.

Návrhů je tedy více, než kolik dala minulý týden vládě její Národní ekonomická rada (NERV). Tým expertů předložil 37 opatření, která by podle ní měla pomoci k vyššímu, dlouhodobě udržitelnému růstu ekonomiky včetně úprav v pracovněprávních vztazích.

Skandinávský model

Zejména se zavedením výpovědi bez udání důvodu zásadně nesouhlasí odbory. „Výpověď bez udání důvodu není nikde v Evropské unii,“ řekla Novinkám poradkyně Konfederace odborových svazů a bývalá ministryně práce za sociální demokraty Jana Maláčová.

Podle ní to povede k další prekarizaci pracujících. Řada firem je kvůli drahým energiím nekonkurenceschopná, a proto se snaží snížit náklady práce za každou cenu, míní Maláčová.

Výpověď bez udání důvodu není nikde v Evropské unii
Jana Maláčová, odborová konfederace

„Pokud projde výpověď bez důvodu, na úřadech práce budou končit odboráři, starší lidé, mladé ženy, co chtějí založit rodinu, či lidé, co jsou nemocní nebo mají malé děti,“ míní.

Výdaje na dávky v nezaměstnanosti by při takovém propouštění stouply, což by zaplatili daňoví poplatníci. „Počet dohodářů i švarcsystém ještě více poroste. Takže stát vybere méně peněz na důchody,“ poznamenala Maláčová.

NERV navrhuje posílit princip flexicurity, což je kombinace pružného pracovního trhu (flexibility) a sociálního zabezpečení (security). Obecně jde o to, že se omezí ochranářská politika, která pracovníky chrání před propuštěním, ale může i paralyzovat pracovní trh.

Anketa

Souhlasíte s tím, že pro zlepšení ekonomiky by měly mít firmy větší volnost při propouštění zaměstnanců?
Ano
20,6 %
Ne
79,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22996 čtenářů.

Také argumentace skandinávským modelem flexicurity je podle Maláčové lichá. „Ve Skandinávii flexicurity funguje, protože tam jsou mnohem vyšší dávky v nezaměstnanosti a hlavně úřady práce fungují jako agentury práce. Lidi na přepážkách musíte pořádně zaplatit, dát jim přehled o volných pracovních místech a odlehčit jim od výplaty dávek,“ upozornila Maláčová.

S návrhy finišují

Mluvčí ministerstva Augusta Novinkám řekl, že jednání nad tezemi novely už probíhají i na koaliční úrovni. Zástupci dalších koaličních stran se k jednotlivostem ale vyjádřit nechtěli. Piráti a lidovci však podporují rychlý návrat rodičů po narození dětí do práce. Finální podobu navrhovaných opatření chce resort zveřejnit už v únoru.

Podle ekonomických poradců vlády je zapotřebí trh práce rozpohybovat. „Procento nezaměstnanosti vykazuje stabilně nízké hodnoty a zároveň jsou firmy, které nemohou dokončit své zakázky, protože nemají kvalifikované zaměstnance,“ poukázali.

Tvrdí také, že problémoví zaměstnanci nebo zaměstnanci bez výkonu, pokud hrubě neporuší pracovní kázeň, jsou v Česku nepropustitelní. „Obtížné propouštění, například i v reakcích na externí šoky, váže zaměstnance v méně produktivních firmách a tím také brzdí rozvoj více produktivních firem, které mají zájem nabírat nové zaměstnance,“ napsali poradci vládě.

Dodali, že to je jeden z faktorů vedoucí ke ztrátě konkurenceschopnosti. Potřeba je podle nich i větší pružnost náborů nových zaměstnanců či úprava regulace pracovní doby.

Doporučení NERV odráží požadavky zástupců firem. „Svaz průmyslu a dopravy hodnotí stávající zákoník práce jako nevyvážený ve vztahu ochranných prvků a prvků flexibility,“ sdělil Novinkám viceprezident svazu Bohdan Wojnar.

Podle něj je nutné podpořit ekonomiku a pracovní trh nejen zjednodušením pracovněprávních vztahů, ale i snížením administrativy a digitalizací.

Rada požaduje nižší odvody pro nízkopříjmové

Národní ekonomická rada vlády přišla v oblasti trhu práce s desítkou doporučení. Radí snížit administrativní překážky pro práci cizinců a snížit u lidí s nízkými příjmy odvody. Zvýšila by naopak spotřební daně.

NERV radí snížit odvody na sociálním nebo zdravotní pojištění u nízkých mezd, a to tak, aby později nedošlo ke snížení důchodu. Výpadek příjmů má kompenzovat zvýšení spotřebních daní či vyšší zdanění kapitálových příjmů.

Dávkový systém je potřeba upravit tak, aby chudší domácnosti při navyšování příjmů z práce co nejméně přicházely o dávky. Posílit by se měl i tlak na rekvalifikaci.

Výdaje na zdravotní prevenci by měly vzrůst a mělo by se upravit spotřební zdanění neřestí. Cílem je zlepšit zdravotní stav lidí a tím i dostupnost a produktivitu pracovní síly.

Požadavky kladené na jednotlivé profese by se měly revidovat tak, aby se neomezovala konkurence tím, že profesi nemůže vykonávat dost lidí.

Šance i pro vězně

Oddlužení by mělo být přístupnější, kratší a více individualizované. Zároveň by měl stát tlačit na legalizaci příjmů a návrat lidí z šedé ekonomiky.

Dalším návrhem je snížit počet vězňů, více využívat takzvané náramky a zapojovat propuštěné do ekonomiky.

Navrhuje také větší pružnost při náboru a propouštění zaměstnanců včetně možného propuštění bez udání důvodu.

Vízový proces pro zahraniční studenty by se měl zkrátit a také zjednodušit uznávání jejich středoškolského vzdělání. Jednodušší by mělo být i uznávání zahraničního vzdělání českých studentů.

Jak nakopnout ekonomiku? NERV navrhl vládě 37 opatření

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám