Hlavní obsah

Vypadá jako IKEA, ale není to IKEA. V Moskvě otevřel Švédský dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

IKEA opustila Rusko po vpádu na Ukrajinu stejně jako řada dalších zahraničních společností. Zalátat díru na trhu se v Moskvě snaží od soboty Švédský dům, který však kromě názvu nemá se Švédskem prakticky nic společného. Stojí za ním totiž běloruská nábytkářská společnost Swed House. Ta se v podstatě specializuje na výrobu nábytku, který se designem podobá tomu od IKEA.

V Moskvě otevřeli Švédský dům, reakce zákazníků jsou smíšenéVideo: Reuters

 
Článek

IKEA už v Rusku oficiálně nepůsobí od léta. Prodejny byly v reakci na ruskou vojenskou invazi na Ukrajině zavřeny, což Rusové brali s velkou nevolí – pár dní před plánovaným zavřením tak prodejny doslova praskaly ve švech.

Letos se švédská nábytkářská firma dohodla také na odprodeji všech svých továren v Rusku, což letos v únoru posvětily i tamní úřady.

Rusko posvětilo prodej továren IKEA, převezmou je ruští výrobci

Ekonomika

Vynahradit Rusům absenci značky na trhu má od soboty švédský dům. Jeho otevření v Moskvě však budilo mezi zákazníky smíšené reakce. „V poslední době nám IKEA hodně chybí. Tento nový obchod je, řekněme, příjemný začátek,“ řekla podle agentury Reuters Natalia.

Další uvedli, že prostory jsou ve srovnání s uzavřenými řetězci příliš malé. „IKEA měla určitý přístup k umístění produktu…, mohli jste ležet na postelích, vyzkoušet prakticky všechen nábytek,“ uvedl Iohann s tím, že nyní to možné není.

„Pokud se tito kluci chtějí zlepšit, cesta před nimi je ještě velmi dlouhá,“ doplnil Iohann směrem k provozovatelům obchodu. Stejně jako ostatní dotázaní však nechtěl uvést své příjmení.

Vlastní výrobky

Generální ředitel Švédského domu Mamedali Kasymov však zdůraznil, že jejich společnost není švédský nábytkářský gigant. „Nejsme IKEA – chceme být jako IKEA, máme své vlastní značky, vlastní zboží. Ale ano, máme také zboží od IKEA,“ prohlásil generální ředitel Švédského domu Mamedali Kasymov.

Podle něj Švédský dům nabízí pouze 15 až 20 % sortimentu od IKEA, zbytek mají být originální výrobky. „Naše vlastní zboží je velmi žádané,“ doplnil Kasymov.

Swed House plánuje otevřít pět dalších obchodů v moskevských nákupních centrech a poté se přesunout do dalších regionů Ruska.

IKEA dál redukuje své aktivity v Rusku

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám