Hlavní obsah

Rusko posvětilo prodej továren IKEA, převezmou je ruští výrobci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská nábytkářská firma IKEA se v Rusku definitivně zbaví svých továren. Firma už od loňského léta své zboží v zemi neprodává, avšak prodej výrobních zařízení do rukou místních výrobců schválila ruská vládní komise až nyní. Ve čtvrtek o tom informoval ruský náměstek ministra průmyslu a obchodu Viktor Jevtuchov.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ilustrační foto

Článek

IKEA už dříve uvedla, že chce v Rusku prodat své čtyři výrobní závody v Tichvinu, Novgorodu a Kirovu. Celý obchod nyní posvětila i vládní komise, a tak továrny brzy změní majitele a přejdou pod vlastnictví ruského výrobce kuchyňských desek Slotex a výrobce řeziva Luzales, uvedla agentura Reuters.

Jevtuchov pro deník Izvestija uvedl, že dva závody budou sloučeny do jednoho, takže do prodeje budou nakonec zahrnuty tři továrny. Ty doposud i přes odchod IKEA z Ruska dál fungovaly, přičemž vyrobené zboží prodávaly ruské maloobchodní řetězce, například i OBI, které je už rovněž pod vedením ruských majitelů.

Továrny budou nadále fungovat a zboží budou prodávat ruské maloobchodní prodejny.

Kommersant: Původní zboží pro IKEA nabídne v Rusku OBI. Firma to popírá

Ekonomika

„Je pro nás důležité, aby výrobní zařízení dál fungovala a byla zachována pracovní místa. Noví vlastníci mohou v případě potřeby počítat se všemi možnými opatřeními státní podpory,“ citoval deník Izvestija Jevtuchova.

Prodej továren dlouho komplikoval fakt, že k dohodě mělo dojít se společností (IKEA), jež pochází z jedné z takzvaných nepřátelských zemí, které uvalily na Rusko sankce. Proto byl potřeba souhlas vládní komise.

„Tento proces je mezi úřady a žádajícími společnostmi. Dohodli jsme se s potenciálními kupci, že nebudeme sdílet žádné podrobnosti s ohledem na ně a integritu prodejního procesu,“ citoval Reuters čtvrteční vyjádření švédské společnosti.

IKEA, stejně jako mnoho dalších západních firem, ukončila v reakci na ruskou vojenskou invazi na Ukrajině své podnikání v Rusku už loni na jaře. Pouze začátkem července ještě na pár dní spustila finální doprodej zboží na svém e-shopu.

IKEA spustila v Rusku poslední on-line výprodej, e-shop nápor nevydržel

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám