Hlavní obsah

Běloruští dodavatelé řetězce IKEA využívali práci vězňů, tvrdí organizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část běloruských dodavatelů švédského obchodního řetězce s nábytkem IKEA využívala ve výrobě práci vězňů, napsal server Politico s odkazem na zprávu francouzské nevládní organizace Disclose. Podle ní dodavatelé například využívali pracovní síly v trestanecké kolonii pro mladistvé. Švédská společnost tvrdí, že v současné době nemá přímé obchodní vztahy s firmami, které jsou ve zprávě zmíněny.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ikea

Článek

Organizace Disclose tvrdí, že má svědectví a dokumentaci, která dokazuje, že deset běloruských dodavatelů švédského řetězce využívalo ve výrobě práci běloruských vězňů. Mezi nimi jsou přitom i lidé, kteří skončili za mřížemi kvůli svému politickému přesvědčení. Bělorusko navíc není právním státem.

IKEA se začala zásobovat u běloruských dodavatelů v roce 1999. V březnu oznámila, že pozastavuje vývoz a dovoz zboží s Běloruskem kvůli válce na Ukrajině a v červnu smlouvy s běloruskými dodavateli ukončila, píše Politico. Předtím ale podle běloruských úřadů její nákupy v zemi výrazně rostly. V roce 2021 dosáhly objemu 300 milionů eur (7,5 miliardy korun), v roce 2018 to bylo jen 130 milionů eur.

Jeden z případů, na které organizace upozorňuje, se týká trestanecké kolonie pro mladistvé IK-2, se kterou spolupracovalo šest dodavatelů švédské firmy. Zpráva zmiňuje společnost Mogotex vyrábějící textil a Borwood, která se věnuje výrobě zboží ze dřeva.

Bez Putina by neměl šanci, Lukašenko musí se vším souhlasit, prohlásila Cichanouská

Zahraniční

„V současnosti nemáme se zmíněnými společnostmi přímé vztahy,“ reagovala IKEA na zprávu. Podle mluvčího bere společnost informace velmi vážně a nehodlá tolerovat porušování lidských práv ve svém dodavatelském řetězci.

„Výroba v běloruských trestaneckých koloniích představuje velmi rozvinuté hospodářské odvětví s obchodními společnostmi fungujícími přímo v těchto koloniích,“ uvedl specialista na Bělorusko Jauhen Kryžanuvski. Podle něj stránky těchto firem jsou často k nerozeznání od obvyklých podniků. Tyto podniky fakticky používají nucenou pracovní sílu, která podle nevládních organizací dostává mnohanásobně menší plat, než je v Bělorusku zvykem.

Lukašenko vymyslel nový způsob, jak poslat lidi do vězení

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám