Hlavní obsah

Výborný chce odškodnit i nepojištěné vinaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce vinařům a dalším pěstitelům ovoce kvůli dubnovému poškození plodin mrazem poskytnout z veřejných prostředků podporu až sto milionů korun. Týkat se má i nepojištěných podnikatelů, i když ti by měli dostat kompenzace pouze poloviční. Pěstitelé vinné révy se mohou proti jarním mrazům pojišťovat, ale využívá toho jen menšina z nich. Je to prý moc drahé.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na jižní Moravě pomrzla až třetina vinic, v Čechách většina. Pojistit vinici proti riziku jarních mrazíků lze podle České asociace pojišťoven u Generali České pojišťovny a Allianz. Podle statistik asociace bylo loni pojištěno u členských pojišťoven 3348 hektarů vinic. Celková plocha vinic však činí více než 18 tisíc hektarů.

„Propojištěnost u vinic činila loni 16,3 procenta,“ upřesnil mluvčí asociace Tomáš Pavlík.

Například Kooperativa nebo Uniqa riziko jarních mrazů nepojišťují, ale Generali má mezi ovocnáři a vinaři klienty, kteří ho dlouhodobě využívají. „Pro vinnou révu je možné sjednat pojištění na krupobití, požár, živelní rizika, jarní a zimní mráz,“ sdělil mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek.

Kvůli jarnímu mrazu máme zatím nahlášeno 120 škod za zhruba 62 milionů Kč. Nejvíce se týkají vinné révy a ovoce
Jan Marek, Generali ČP

Proti jarnímu mrazu lze v případě ovoce pojistit i jablka, hrušky, jahody a borůvky. „Pojištění jarního mrazu pak sjednáváme také pro mák, cukrovku, brambory, zeleninu, chřest a chmel. Jarní mráz se pojišťuje pro období vzniku škody od 21. března do 20. června,“ doplnil Marek.

V souvislosti s jarním mrazem má Generali ČP zatím nahlášeno 120 škod za asi 62 milionů Kč. „Nejvíce se týkají vinné révy a ovoce,“ upřesnil mluvčí. Klienti Allianz odhadují škodu na víně způsobenou jarními mrazy za zhruba 15 milionů Kč.

Odrazuje cena pojištění

Podle mluvčí Svazu vinařů Radky Spudichové vinaře od pojištění odrazuje zejména jeho nákladnost. „Stoupají ceny, inflace, náklady a vinaři se musí vejít do rentability svého podnikání,“ uvedla. Pro větší vinaře se může roční pojistka pohybovat v řádu stovek tisíc korun, podle pojišťoven to ale odpovídá vysokému riziku.

Výborný slíbil ovocnářům podporu, škody přesáhnou miliardu

Ekonomika

Například České vinařství Chrámce, které hospodaří na 70 hektarech na Mostecku a podle serveru Seznam Zprávy přišlo v podstatě o sto procent úrody se škodami za zhruba 10 milionů korun, dříve vinice pojištěné mělo. Pak ale od pojištění kvůli vysokým nákladům ustoupilo. „V roce 2012 jsme pojištění měli, stálo to půl milionu na rok. Teď je cena podle nabídek od pojišťoven od 470 až po 650 tisíc. To je prostě moc. Mezi vinaři není pojištěný skoro nikdo, to jsou výjimky,“ řekla serveru zástupkyně vinařství Kateřina Kreisinger.

Anketa

Souhlasíte s odškodněním vinařů, jejichž úrodu poničily jarní mrazy?
Ano
12,2 %
Ne
87,8 %
Celkem hlasovalo 6869 čtenářů.

Navíc se podle vinařů snižuje státní podpora spojená s pojištěním. Šéf Ovocnářské unie Martin Ludvík zase upozornil, že pěstitelé se často nechtějí proti mrazu pojišťovat, protože by si automaticky museli pojistit i riziko krupobití, před kterým si ale dokážou úrodu sami ochránit.

Nepojištění dostanou poloviční odškodnění

Ministr Výborný po čtvrtečním jednání se zástupci ovocnářů, vinařů a lesních školek prohlásil, že v Česku se letos kvůli mrazům sklidí 30 300 tun ovoce místo 138 000 tun. Pro všechny pěstitele poškozené mrazem chce aktivovat program na řešení rizik a krizí v zemědělství, materiál v úterý předloží vládě.

Stanjura už se spotřební daní na víno nechce otálet

Ekonomika

Prioritou přitom podle Výborného budou ovocnáři, podpořit chce hlavně ty, u nichž škody přesahují 50 procent.

Pěstitelé, kteří nemají komerční pojištění proti mrazu, dostanou podle Výborného podporu od státu pouze poloviční. „Ti, kteří odpovědně tento krok pojištění zvolili, tak tím budou částečně zvýhodněni,“ doplnil ministr.

Tvrdí také, že pojistit na riziko mrazu lze pouze jablka, hrušky, jahody a borůvky. „Všechny ostatní komodity spadají pod komodity s nepojistitelným rizikem,“ dodal Výborný. Vinnou révu ovšem proti mrazu pojistit lze.

Kolik peněz si pěstitelé rozdělí, ještě není jasné. Ambicí je, aby to bylo 70 až 100 milionů korun, řekl ministr. Úřad zároveň usiluje o podporu z EU.

Jde o alkohol, ne o pěstitele

Zástupci vinařů už dříve avizovali, že kompenzace za škody způsobené mrazy požadovat nebudou. Místo toho chtějí, aby vláda ustoupila od záměru zavést spotřební daň na tichá vína. Argumentují, že by to poškodilo jejich konkurenceschopnost. Proti dani je ve vládní koalici právě Výborného KDU-ČSL, naopak třeba ODS ji hodlá zavést co nejdříve.

Tomáš Maier z České zemědělské univerzity v Praze by spotřební daň zavedl. „Určitě ano. Je nutno si uvědomit, že pěstitele vinných hroznů nikdo danit nechce. Žádoucí je danit alkohol. Ostatně 70 procent vína coby alkoholického nápoje u nás spotřebovaného je z dovozu. To je stejné, jako by se palírny bouřily, že je spotřební daň poškozuje, když teď zmrzlo ovoce,“ prohlásil.

„Navíc zhruba půl na půl spotřební daň v EU je. Po zavedení daně ji budou platit samozřejmě i dovozci. Všichni by už měli pochopit, že je to daň spotřební, netýká se produkce vinných hroznů,“ dodal.

Škody po mrazech jsou 2,1 miliardy, spočítali vinaři

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám