Hlavní obsah

Stanjura už se spotřební daní na víno nechce otálet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vládní koalici to opět jiskří kvůli spotřební dani na víno. Zatímco šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) ji chce zavést, a to už od ledna příštího roku, lidovci se k tomu nadále staví rezervovaně. Tvrdí, že by to mohlo ohrozit konkurenceschopnost tuzemských vinařů.

Foto: Profimedia.cz

Ve sporu o daň na tiché víno má ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zcela odlišné názory než lidovečtí ministři Marian Jurečka a Marek Výborný.

Článek

Stanjura Novinkám přes svého mluvčího Stefana Fouse vzkázal, že je pro zavedení daně proto, aby jí byly spravedlivě zatíženy všechny druhy alkoholu. Z piva, lihovin i sektů se totiž už dlouhou dobu odvádí.

Tiché, tedy nešumivé víno je ale od spotřební daně osvobozeno. „V současném systému čerpají daňové úlevy nejen domácí vinaři, ale také zahraniční producenti, kteří víno do Česka dovážejí. Minimálně dvě třetiny této daňové úlevy tak končí u jiných než českých daňových poplatníků,“ uvedl Fous.

Nutella hadr. Cena plechovkové plzně v Německu vás zvedne ze židle

Ekonomika

Stanjura tento týden na CNN Prima News prohlásil, že o zdanění tichého vína by už vláda měla rozhodnout a že má pro to všechny podklady. Jednání pracovní skupiny k této otázce, která vznikla loni v létě, podle něj již nemají smysl.

Další existenci pracovní skupiny ale hájí ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL. „Tiché víno je zdaněno již dnes, a to sazbou DPH ve výši 21 procent. Dalšímu zdanění se nebráníme. Je ale nutné najít model, který nezpůsobí znevýhodnění českých a moravských vinařů oproti zahraniční konkurenci a nezatíží je neúnosným množstvím byrokracie,“ sdělil Novinkám Výborný.

Pracovní skupina, která vznikla na základě rozhodnutí koaličních špiček, podle něj nyní pracuje na variantách možného řešení. „Čeká na doplněné analýzy od ministerstva financí a Svazu vinařů. Po dokončení možných variant rozhodne o dalším postupu rada předsedů koaličních stran,“ doplnil Výborný.

Do dalších analýz se Stanjura ale už očividně pouštět nechce, i když podklady pro pracovní skupinu ministerstvo financí stále chystá. Možnými variantami zdanění, které jeho resort připravil, se skupina zabývala už loni v listopadu. Návrhy vycházely ze sazby 23,40 Kč na litr, jež platí pro šumivá vína.

Jde i o způsob zdanění

To by podpořilo hnutí STAN. „Jsme určitě pro zavedení daně u tichých vín. Výši sazby nastavme tak, jak byla původně navržena v rámci konsolidačního balíčku, tedy 23,40 koruny za litr,“ uvedla mluvčí STAN Sára Beránková.

Zástupci vinařů zase předložili návrh v podobě zavedení minimální jednotkové ceny za alkohol.

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek Novinkám řekl, že strana zrušení daňové úlevy pro tiché víno prosazuje. „Spotřební daň by měla odpovídat objemu alkoholu ve víně. Upřednostňujeme tedy model, kdy se daň odvíjí od množství alkoholu před daní z láhve,“ dodal.

Zavedení spotřební daně na víno podporuje i TOP 09. „V tuto chvíli jednáme o parametrech. Chceme, aby to nepoškodilo vinohradníky nepřiměřenou administrativou. Parametry jsou projednávány v pracovní skupině, kde mají zástupce vinaři, ministerstva a poslanci,“ uvedl místopředseda TOP 09 Michal Kučera.

Stanjura loni v materiálech pro koaliční partnery spočítal, že pokud by se z tichých vín odváděla stejná daň jako ze šumivých, stát by si mohl přilepšit až čtyřmi miliardami korun ročně.

Anketa

Jste pro zavedení spotřební daně na tiché, nešumivé víno?
Ano, měly by být stejné podmínky pro všechny druhy alkoholu
77,4 %
Ne, poškodilo by to oproti zahraniční konkurenci české vinaře
20,3 %
Nemám na to žádný názor
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12732 čtenářů.

Fiala: Nehraju na to, aby mi lidé zatleskali

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám