Hlavní obsah

Výborný slíbil ovocnářům podporu, škody přesáhnou miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Miliardovou škodu na úrodě způsobily ovocnářům mrazy, které v těchto dnech prošly Českou republikou. Takovou výši škod připustil i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Slibuje sice kompenzace, ale v připraveném programu nabízí 70 až 100 milionů, tedy sotva desetinu dosavadního odhadu škod. Mráz přitom zdevastoval asi 90 procent úrody.

Ministr zemědělství slibuje kompenzace za neúrodu. Video: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

Na stromech nezůstává ani třešnička, ani hruška, na révách některých vinařů Mělnicka nezůstal snad jediný nepomrzlý výhon. V Čechách je podle ovocnářů výrazně horší než na Moravě. Zkázu ukázal i agronom v sadech kolem Daminěvsi nedaleko Mělníka Pavel Kašpárek.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Zničenou úrodu u sadařů na Mělnicku hodnotil a agronomem Pavlem Kašpárkem ministr zemědělství Marek Výborný.

„Teď ještě stromy plody drží, protože jsou kvůli zimě v útlumu, ale po pár dnech úplně všechno opadá. Nebude tu nic. Hrušky jsou uvnitř úplně hnědé, to stejné třešně a višně. V minulosti vždycky něco pomrzlo, ale část zůstávala. Teď tu nezbyde nic, škody jsou fatální,“ řekl Novinkám agronom Kašpárek. Zdejší pěstitelé se snažili sady před mrazy ochránit, ale marně. „Použili jsme svíce, rozháněli jsme tu zahřívaný vzduch, ale mrazy byly silné a trvaly moc dlouho na to, aby tato opatření pomohla. Vynaložili jsme milion korun, ale nepomohlo to,“ dodal Kašpárek.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Zmrzlé květy třešní v sadu na Mělnicku.

Kvůli obrovským ztrátám bude ministerstvo zemědělství aktivovat program na výpomoc ovocnářům při řešení mimořádných rizik.

„Nenecháme pěstitele na holičkách a pomůžeme překlenout toto období. Máme zaznamenané škody na Moravě, zatím kolem padesáti procent, tady v Čechách jde škoda ke sto procentům, tady bude sklizeň čistá nula,“ uznával obrovský dopad Výborný.

„Celý jeden rok pěstitelé přijdou o celý zisk, ale současně jim zůstávají náklady, protože musí dál sady ošetřovat. Zůstanou jim minimálně dvě třetiny nákladů, proto jim musíme pomoci. Počítáme s alokací ve výši 70 až 100 milionů korun. Odškodnění se bude vyplácet podle konkrétních dopadů a rozsahu poškození úrody,“ dodal ministr.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Pomrzlé plody hrušní v sadech u Mělníka

Předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík upozornil, že riziko mrazu je nepojistitelné a pěstitelé se proti němu nemohou nijak bránit. „Pro ovocnáře je to katastrofa, na území Čech nebudou mít ovocnáři sklizeň, nebudou mít tržbu, celkově je odhadem zničeno devadesát procent úrody. Bude to ohrožovat existenci našeho oboru,“ uvedl Ludvík.

Pěstitelé však dostanou ze státní kasy uhrazenou jen část ztráty. „Limit pro vyplácení škody je osmdesát procent. Státní rozpočet není připraven na pokrytí sta procent škod,“ potvrdil ministr Výborný. Podle něj se ještě budou hledat ještě další možnosti, například zvýhodněné provozní úvěry, a také se bude debatovat, jak udržet zaměstnanost v ovocnářských firmách.

Cena poroste

Neúroda bude mít velký dopad na ceny ovoce na trhu. „Mráz postihl oblast podstatnou část střední Evropy, oblast České republiky možná nejvíc. Zasaženo bylo i Polsko, největší pěstitel jablek v Evropě, takže je velmi pravděpodobné, že se to projeví na ceně na pultech,“ potvrdil Výborný.

Jaký bude vývoj cen, to si zatím nikdo netroufal odhadnout. „Cena se odhadnout nedá. Většinu ovoce dovážíme, rozhoduje evropský trh a řetězce operující po celém světě, rozhodne nabídka z celé Evropy. Je jasné, že úroda bude slabší, dá se čekat, že se bude dovážet ovoce i ze zemí mimo Evropskou unii,“ uvedl Ludvík. „V Čechách bude vlastního ovoce úplně minimum, o úrodu přišli nejen velcí ovocnáři, ale i zahrádkáři a samozásobitelé,“ upozornil předseda ovocnářské unie.

Škody na úrodě ovoce budou kvůli mrazům rozsáhlé, zejména v Čechách

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám