Hlavní obsah

Většina zaměstnanců OpenAI hrozí odchodem, žádá rezignaci správní rady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 500 zaměstnanců společnosti OpenAI pohrozilo odchodem, pokud všichni současní členové správní rady nerezignují a do čela podniku se nevrátí Sam Altman, který byl v pátek překvapivě odvolán z funkce výkonného ředitele. Podle médií to vyplývá z dopisu, který zaměstnanci podepsali a zaslali radě. OpenAI má více než 700 zaměstnanců, podle listu Financial Times (FT) jejich aktuální počet dosahuje až 770.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo OpenAI

Článek

Altman je spoluzakladatelem OpenAI. Po jeho odvolání se z firmy rozhodl odejít i další spoluzakladatel Greg Brockman, kterého správní rada odvolala z funkce svého předsedy. Americký softwarový gigant Microsoft, který je předním investorem v OpenAI, v pondělí oznámil, že Altman a Brockman začnou pracovat pro něj a povedou jeho nový tým pro výzkum pokročilé umělé inteligence (AI).

Zaměstnanci OpenAI v dopise adresovaném správní radě hrozí, že v případě nesplnění jejich podmínek přejdou do nové divize Microsoftu vedené Altmanem a Brockmanem. „Microsoft nás ujistil, že v této nové divizi jsou místa pro všechny zaměstnance OpenAI,“ píše se v dopise, jehož znění zveřejnil například server Wired.

Společnost OpenAI zhruba před rokem uvedla na trh svého chatbota ChatGPT, což spustilo všeobecný zájem o generativní umělou inteligenci a soutěžení technologických firem v tomto odvětví. Termínem generativní umělá inteligence se označují systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele.

Altman byl tváří vzestupu společnosti OpenAI a mnozí ho považují za tvář celého odvětví umělé inteligence, napsal server BBC. Altman mimo jiné vypovídal před americkým Kongresem v rámci slyšení, které se zabývalo příležitostmi a riziky spojenými s AI.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Bloomberg: Altman před odchodem z OpenAI sháněl investice pro své projekty

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám