Hlavní obsah

Bloomberg: Altman před odchodem z OpenAI sháněl investice pro své projekty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf společnosti OpenAI Sam Altman v týdnech, které předcházely jeho překvapivému odvolání, sháněl miliardové investice do svého nového podniku na výrobu čipů. S odvoláním na své zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Správní rada OpenAI Altmana odvolala v pátek. Po bouřlivém víkendovém vývoji, kdy za jeho návrat lobbovali významní investoři, dnes americká softwarová společnost Microsoft oznámila, že k ní Altman přechází i s částí svého týmu v OpenAI. Microsoft je velkým podporovatelem OpenAI.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Bývalý ředitel OpenAI Sam Altman.

Článek

Altman se podle zdrojů pokoušel finance na projekt označovaný Tigris získat na Blízkém východě. Chystal se rozjet podnik na výrobu čipů pro umělou inteligenci (AI), který by mohl konkurovat současnému lídrovi trhu, firmě Nvidia. Altman ještě firmu nezaložil a s investory teprve začal jednat, uvedly zdroje.

Altman coby spoluzakladatel OpenAI se také snaží sehnat peníze na interaktivní hardwarové zařízení zaměřené na umělou inteligenci, které vyvíjí společně s bývalým šéfem designu společnosti Apple Jonym Ivem. Server The Verge už dříve napsal, že dvojice vyvíjí „iPhone umělé inteligence“.

Finanční prostředky pro své projekty Altman sháněl v době, kdy OpenAI dokončuje nabídku na prodej akcií. Vede ji společnost Thrive Capital a firmu by ohodnotila na 86 miliard dolarů (1,9 bilionu Kč). Součástí transakce chtěla být podle jednoho zdroje i japonská SoftBank a další podniky, které ovšem skončily na čekací listině. Altman mezitím vyzval investory, aby zvážili jeho nové podniky, uvedly dva zdroje, na které se odvolává Bloomberg.

Nečekaně odvolaný Altman odchází z OpenAI do Microsoftu

Ekonomika

Saúdskoarabský státní investiční fond Public Investment Fund (PIF), státní fond emirátu Abú Zabí Mubadala Investment, OpenAI ani SoftBank se k věci zatím nevyjádřily.

Správní rada OpenAI v pátek Altmanův vyhazov zdůvodnila tím, že při komunikaci s ní nebyl soustavně upřímný. „Důvodem bylo selhání komunikace mezi Samem a správní radou,“ uvedl později provozní šéf společnosti Brad Lightcap.

Podle zdrojů se různily jejich názory ohledně bezpečnosti AI, rychlosti vývoje této technologie a komerčního využití. Napjaté vztahy se správní radou pak zkomplikovaly Altmanovy ambice a jeho vedlejší podnikatelské aktivity, píše Bloomberg.

Altman plánuje založit podnik na výrobu speciálních čipů TPU, které jsou navrženy tak, aby zvládaly velké objemy úloh umělé inteligence. Vedle konkurence k produktům Nvidia se snažil docílit snížení nákladů na provoz služeb ChatGPT a Dall-E ze stáje OpenAI.

Čipy TPU vyrobené na míru by mohly překonat produkty Nvidie, píše Bloomberg. Připomíná ale, že jejich vývoj je složitý a časově náročný.

Jakýkoli projekt bývalého šéfa OpenAI je podle zdrojů připravena zaštítit řada společností, uvedly zdroje. Altmanovu firmu se chystal podle nich podpořit i Microsoft, kam nakonec Altman přešel.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

OpenAI chce vyrábět vlastní čipy pro umělou inteligenci

Hardware

Reklama

Výběr článků

Načítám