Hlavní obsah

Ve Sněmovně začne bitva o rozpočet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Boj o podobu státního rozpočtu na příští rok, tedy spíše o výši jeho schodku, zahájí v prvním čtení Sněmovna na schůzi, která začne odpoledne. Rozpočet počítá se schodkem 115 miliard korun při příjmech 754 miliard a výdajích 869 miliard korun. Velká bitva se ale nedá očekávat, neboť opozice nemá dostatečnou většinu, aby vládní návrh přehlasovala.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Poblahopřát oslavenkyni přijel také krajský radní Zdeněk Honz.

Článek

Opět tedy bude záležet na ukázněnosti koaličních poslanců a nově i na dvou nezařazených zákonodárcích - kromě Josef Hojdara, který opustil klub ČSSD to je Petr Kott, který byl vyloučen z ODS.

Proti rozpočtu se jistě postaví opoziční poslanci, očekává se ale, že koalice zákon těsným poměrem hlasů dostane do dalšího čtení. Signálem je k tomu i hladký průběh hlasování minulý týden v rozpočtovém výboru. Zákon podpořili poslanci vládní koalice, proti hlasovali podle očekávání ODS a komunisté.

Definitivní znění v listopadu

Rozpočet na příští rok vychází z reformy veřejných financí, kterou koncem září koalice Sněmovnou protlačila. Bez reformy by deficit příští rok dosáhl 183 miliardy korun, varuje vláda. Ministerstvo financí předpokládá, že HDP v roce 2004 stoupne o 2,8 procenta. Nezaměstnanost se má držet na hranici 10,3 procenta. Aktuální míra nezaměstnanosti se přitom v září zvýšila o desetinu procentního bodu již na 10,1 procenta.

Příjmy, výdaje a schodek bude Sněmovna schvalovat až po 15. říjnu. Definitivní znění zákona o rozpočtu bude až na přelomu listopadu a prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministři se na podobě rozpočtu 2004 neshodli

Ministři se na svém středečním jednání nedohodli na podobě státního rozpočtu na rok 2004. Rozhodování odložili na 17. září. Přerušení projednávání návrhu...

Vláda schválila rozpočet se schodkem 115 miliard

Ministři na středečním jednání, které se protáhlo do pozdních večerních hodin, schválili návrh státního rozpočtu na rok 2004. Ten počítal se schodkem ve výši...

Výběr článků

Načítám