Hlavní obsah

Ministři se na podobě rozpočtu 2004 neshodli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministři se na svém středečním jednání nedohodli na podobě státního rozpočtu na rok 2004. Rozhodování odložili na 17. září. Přerušení projednávání návrhu se předpokládalo, neboť vládní koalice musí nejprve projednat výsledky jednání premiéra Vladimíra Špidly s odboráři.

Foto: Miroslav Řehák

Pravidelní účastníci lekcí PTKS

Článek

Státní rozpočet pro rok 2004 navrhuje ministerstvo financí se schodkem 118 miliard korun, z toho vnitřní schodek, tedy deficit jednotlivých ministerstev, 83 miliard korun. Ministerstva však pro své resorty požadují navíc ještě 40,5 miliardy korun. Mluvčí vlády Anna Stárková pro ČTK připustila, že projednávání rozpočtu by se mohlo protáhnout a rozhodnutí by tak mohlo padnout i po 17. září. Tuto možnost však nepovažuje za reálnou.

Nejvíce peněz nad rámec navrhnutého rozpočtu požadují ministerstvo školství a práce a sociálních věcí především na platy státních zaměstnanců. Ministr Zdeněk Škromach požaduje až šest miliard korun. Naopak peníze navíc nepožaduje ministerstvo informatiky, uvádí ČTK.

Ministr financí Bohuslav Sobotka je však k jakémukoli navýšení schodku státního rozpočtu na příští rok nepřístupný. "Schodek rozpočtu se měnit nebude, na tom je myslím politická shoda," uvedl v rozhovoru pro Právo na začátku srpna. Pokud by se parametry státního rozpočtu měly zásadním způsobem změnit, vyžadovalo by to podle Sobotky "vážná koaliční vyjednávání."

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus podepsal novelu zákona o rozpočtu

Prezident Václav Klaus, který se na zámku v Lánech na Rakovnicku zotavuje po nemoci, podepsal v pondělí novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok, která...

Výběr článků

Načítám