Hlavní obsah

Boj vlády o rozpočet se přesouvá do Sněmovny

Novinky, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spokojen odcházel ze středečního zasedání vlády ministr financí Bohuslav Sobotka. Kabinet premiéra Vladimíra Špidly schválil návrh státního rozpočtu na rok 2004 se schodkem 115 miliard korun, tedy o 3 mld. nižším než bylo v návrhu. Šéfovi státních financí ani ostatním ministrům však vrásky z čel zcela nezmizely. Nyní je totiž čeká boj ve Sněmovně.

Foto: Petr Prokorát
Článek

"Teď bude záležet na Sněmovně, aby rozpočet i zákony, ze kterých vychází schválila," řekl Sobotka. Ten totiž při sestavování rozpočtu počítal s vládní reformou veřejných financí, která by měla v příštích třech letech ušetřit přibližně 200 miliard korun a snížit tak roční deficit ze sedmi na čtyři procenta hrubého domácího produktu. I to je však podle evropských kritérií mnoho. Například pro přijetí evropské společné měny musí podíl ročního schodku na HDP klesnou na tři procenta.

Středeční schůzi vlády předcházelo setkání s odborovými předáky a jednání poslaneckého klubu ČSSD, kde se jednalo o podpoře rozpočtu ireformy jako celku. Jednání zástupců vlády a odborových předáků o novém systému odměňování státních zaměstnanců ale skončila krachem. Ministři ho odmítají posílit dalšími šesti miliardami.

Z dodatečných 11 miliard půjde nejvíce na dopravu

Příjmy státního rozpočtu mají podle návrhu ministerstva financí dosáhnout 748,2 miliardy a výdaje 866,2 miliardy korun. Z 11,4 miliardy korun dodatečných zdrojů se vláda na středeční večerní schůzi rozhodla rozdělit osm miliard Kč, část byla ponechána jako rezerva v rozpočtu.

Ministerstvo školství z uvedené sumy získá 1,7 miliardy korun na vysoké školy, resort zemědělství 1,2 miliardy na dorovnání plateb pro zemědělce a fond dopravní infrastruktury dostane 2,8 miliardy Kč. Dalších 800 miliónů korun půjde na vědu a výzkum a 350 miliónů Kč na náklady spojené s rušením vojenských posádek.

Neprojde-li rozpočet, padne vláda

Vládou schválený návrh státního rozpočtu by měl být do konce září předán k projednání v Parlamentu ČR. S osudem státního rozpočtu v minulosti premiér Vladimír Špidla svázal i osud koaliční vlády. Neprojde-li rozpočet, vláda padne.

Související témata:

Související články

Klaus podepsal novelu zákona o rozpočtu

Prezident Václav Klaus, který se na zámku v Lánech na Rakovnicku zotavuje po nemoci, podepsal v pondělí novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok, která...

Výběr článků

Načítám