Hlavní obsah

Turistický ruch vstává z mrtvých, cizinci ale stále chybějí. Číňané skoro nejezdí

V tuzemských hotelech, penzionech a kempech se ve druhém čtvrtletí tohoto roku ubytovalo 1,6 milionu hostů, meziročně o 51,3 procenta více. Návštěvnost se po pěti čtvrtletích dostala do kladných čísel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve srovnání s rokem 2019, tedy dobou před pandemií koronaviru, ale stále nedosahuje ani třetiny objemu návštěv. U zahraničních turistů je propad nadále o 90 procent, vyplývá z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Dohromady za první pololetí se ubytovalo 1,9 milionu turistů, to je méně než polovina oproti 4,2 milionu v první půli 2020. Za to mohou první tři měsíce tohoto roku, kdy musela být hromadná ubytovací zařízení zavřena s výjimkou služebních cest a čísla meziročně propadla na desetinu. V samotném druhém čtvrtletí přijelo o 47,4 procenta více domácích turistů, počet těch zahraničních se zvedl o 79,1 procenta.

Britům zkazily dovolenou nové cestovní podmínky. Dozvěděli se o nich během letu

Cestování

„Díky nízké srovnávací základně vypadají výsledky cestovního ruchu za druhé čtvrtletí letošního roku velmi dobře. Nicméně ve skutečnosti se cestovní ruch vzpamatovává z tak tvrdého knokautu, že ani nárůsty o desítky procent nejsou dostatečné k zotavení tohoto těžce zkoušeného odvětví naší ekonomiky,“ komentoval hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Zahraničních turistů přijelo 230 tisíc, nejvíc z Německa, Polska a Slovenska. Před pandemií ve stejném období roku 2019 dorazily cizinců skoro tři miliony.

Z Číny přijelo jen 434 turistů

Jak upozornil ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda, Česko prakticky přestalo existovat pro turisty z Číny. „Ve druhém čtvrtletí 2019 navštívilo ČR celkem 183 878 čínských turistů. Letos jich ve druhém čtvrtletí bylo jen 434. Tak markantní propad nevykazuje v porovnání s předpandemickou situací žádná jiná země,“ komentoval. Citelné jsou propady v návštěvnosti také z dalších asijských zemí, jako např. z Jižní Koreje.

Středomoří v půlce léta přitvrdilo

Koronavirus

„Turismus v Česku se po jarním lockdownu rozjíždí rychleji, než tomu bylo v loňském roce. I přes drtivé poklesy v počtu návštěvníků se mezi regiony i nadále na špici s 252 tisíci hosty drží Praha, především však díky domácím turistům, kteří tvořili více než šedesát procent návštěvníků,“ řekl Jan Herget, ředitel České centrály cestovního ruchu CzechTourism. Dodal, že společnou prioritou s Letištěm Praha je v druhé polovině roku rozlétat letecká spojení z Itálie, Španělska a Francie.

Také on potvrzuje, že v hlavní sezoně budou hotely a kempy stále záviset na domácích turistech, kteří kvůli přetrvávajícím omezením nebo z finančních důvodů z větší části upřednostní pobyt v tuzemsku před pobytem v zahraničí.

Kvůli covidu přestalo fungovat sto padesát cestovek

Domácí

„Také letos předpokládáme, že se více než tři čtvrtě letních dovolených odehraje v tuzemsku. K nejčastějším odpočinkovým aktivitám bude patřit pěší turistika, cykloturistika v mnoha podobách a samozřejmě koupání,“ dodal Herget. Naopak do ciziny podle něj míří hlavně lidé mladší 30 let.

„Domácí turisté však nemohou zdaleka nahradit přetrvávající výpadek zahraničních turistů, jejichž cestování do ČR je stále silně omezeno. Záměr vlády přestat hradit občanům laboratorní testy již tak těžkou situaci ve službách navíc ještě zhorší,“ soudí prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Covid změnil lidem plány dovolené

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám