Hlavní obsah

Kvůli covidu přestalo fungovat sto padesát cestovek

Právo, aka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní kanceláře se v červnu těšily velkému zájmu svých klientů, mnohdy dokonce většímu než před pandemií v roce 2019. Jejich tržby jsou ale kvůli proměnlivé situaci kolem koronavirových restrikcí nadále kolísavé, a tak ne všechny zůstávají aktivní. Příští rok navíc budou muset znovu začít přispívat do garančního fondu.

Foto: Matthias Oesterle, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Nejistá situace kolem letošního cestování se projevila i na počtu cestovek, kterých je aktuálně 624. Za posledních 12 měsíců jich ale ministerstvo pro místní rozvoj eviduje o 154 méně. Nicméně podle tohoto resortu hned 137 cestovních kanceláří svou činnost jen přerušilo.

Kypr bude od pondělí tmavě červený, přesune se do vysoce rizikových států

Koronavirus

„Je tedy pravděpodobné, že tito podnikatelé počítají s návratem na trh zájezdů a spojených cestovních služeb,“ předpokládá resort ve svém návrhu vyhlášky o výši ročního příspěvku cestovek do garančního fondu pro rok 2022.

Obnovení příspěvků do garančního fondu

Opačně to vidí místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. „Bez podpory státu se nedá příliš očekávat návrat těchto subjektů zpět,“ řekl Právu. Podle něj je státní pomoc pro cestovky zanedbávána.

„V porovnání s jinými obory, například hotely, byla podpora mizivá. Cestovní kanceláře a agentury získaly podporu necelých 400 milionů Kč v porovnání s více než 3,5 miliardy Kč pro hotely,“ dodal Papež.

Od loňského do letošního července skončilo v úpadku 17 cestovních kanceláří, zatímco v roce 2019 nezkrachovala ani jedna. Toto číslo by se navíc mohlo ještě zvýšit. Na konci srpna totiž vyprší ochranná doba, po které budou cestovky muset do 14 dnů vyplatit lidem peníze za nevyužité vouchery. Díky ochranné lhůtě se CK mohly doteď nepříjemné situaci přizpůsobit.

„Konec ochranné doby bude ale přesto pro řadu cestovních kanceláří znamenat velký tlak na jejich likviditu, což s největší pravděpodobností povede k dalším úpadkům cestovních kanceláří v tomto roce,“ připustilo také ministerstvo.

Cesta na dovolenou: Nestačí hlídat podmínky cílové země, narazit můžete u dopravce

Ekonomika

To ve své vyhlášce odhaduje, že se cestovky v příštím roce přiblíží předcovidovým tržbám a vydělají 25 až 30 miliard korun. Avšak podle Papeže to je příliš optimistický předpoklad.

„Podle našich odhadů může návrat trvat až pět let,“ řekl.

Ministerstvo se ale i na základě svého odhadu vyšších tržeb v příštím roce (letos odhaduje maximálně 20 miliard Kč) rozhodlo znovu zavést příspěvky do garančního fondu, ve kterém je aktuálně 60 milionů korun.

Z fondu se čerpají peníze pro cestovní kanceláře v úpadku, a to v případě, kdy limit zákonného zajištění nestačí na kompenzace zákazníků. Jednou z takových cestovek je letos například Pragotour Plus, jež pořádala školní výlety.

Bez očkování se už někam nepodíváte. A bez různých QR kódů také ne

Podcasty a pořady

Výše příspěvku v letech 2018 a 2019 činila 0,1 procenta ročních tržeb. V roce 2020 klesla na 0,05 procenta a tento rok byly kanceláře od příspěvku dokonce osvobozeny. V příštím roce má příspěvek činit 0,03 procenta.

To Papež kritizuje. „Odvod dalších peněz do fondu v době, kdy cestovní kanceláře nemají dostatečný příjem, je od ministerstva hozením dalšího klacku pod nohy,“ konstatoval. Požaduje celkovou změnu fungování fondu.

„Jsou to peníze cestovních kanceláří. Nejsou to peníze státu, a přitom s nimi hospodaří stát bez kontroly ze strany cestovek,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám