Hlavní obsah

Středomoří v půlce léta přitvrdilo

Právo, ČTK, BBC, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihu Evropy, kam se na dovolenou ve zbytku prázdnin chystají vyrazit desetitisíce Čechů, začalo v těchto dnech zpřísňování protikoronavirových opatření. Vynutil si ho nárůst počtu nakažených, který se ve většině zemí počítá ve stovkách až tisících nově infikovaných denně.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

Chorvatské úřady v pátek prodloužily nejméně do 15. srpna zpřísněná opatření z minulého týdne. Ve veřejných vnitřních prostorech se musí podle TV Vijesti nosit roušky nebo respirátory, venku jsou povinné všude, kde nelze dodržovat rozestupy minimálně 1,5 metru.

Platí také zákaz prodeje alkoholu od 23 do 6 hodin a konzumace potravin v kinech. Bez certifikátu o očkování či negativním testu se sportovních či kulturních a společenských akcí smí zúčastnit nejvýše 50 lidí.

PŘEHLEDNĚ: Jaká omezení teď platí při cestování v Evropě

Koronavirus

„Máme tu přes milion turistů, což s sebou nese zvýšené riziko přenosu nemoci, takže je nutné dodržovat všechna opatření. Jde o bezpečný cestovní ruch,“ nechal se slyšet Vili Beroš, chorvatský ministr zdravotnictví.

V Itálii se od pátku musí všichni starší 12 let při vstupu do restaurací, muzeí, kin či posiloven prokázat covidovým pasem. Za bezinfekční jsou považovány osoby po první dávce očkování proti covidu-19, s negativním testem či lidé, kteří nedávno prodělali nemoc covid-19. Připravuje se ale další zpřísnění: od 1. září mají být covidové pasy povinné i pro cestující v letadlech, vysokorychlostních vlacích a dálkových autobusech.

Mapa cestovatele se mění. Další země spadají do kategorie vysokého rizika

Domácí

Ve Španělsku platí povinnost nosit roušky či respirátory ve vnitřních i vnějších veřejných prostorách, kde není možnost dodržovat povinný rozestup 1,5 metru. Jednotlivé regiony a autonomní oblasti si upravují podmínky v restauracích, barech a zábavních parcích samy. Tak byl z rozhodnutí soudu ve čtvrtek například prodloužen o další dva týdny zákaz nočního vycházení v Barceloně a na většině území Katalánska.

V Rakousku stále registrace

Bulharsko nově zavádí jednosměrný pohyb osob na tržištích a bazarech a minimální odstup 1,5 metru. Povinné je také nošení roušek ve venkovních i vnitřních prostorách. Restaurace, bary a další zábavní podniky smějí fungovat pouze na 50 procent své kapacity.

Na dovolené či výletu v Rakousku je třeba mít na paměti, že do restaurací, hotelů a dalších ubytovacích zařízení stejně jako do lázní a fitness studií mají přístup pouze negativně testovaní, uzdravení z covidu-19 či plně očkovaní. Roušky či respirátory jsou povinné ve vnitřních prostorech. V restauracích, hotelích a v kulturních zařízeních se hosté musejí registrovat.

Češi musí od pátku v Izraeli do karantény. Včetně naočkovaných

Blízký a Střední východ

Wales rozvolňuje

Rozvolňovat protikoronavirová opatření o víkendu naopak podle stanice BBC bude Wales. Tamní první ministr Mark Drakeford oznámil, že se dnes otevřou noční kluby a skončí povinnost scházet se ve vnitřních prostorech v omezeném počtu.

Na rozdíl od Anglie ale zůstává v platnosti povinnost nosit v obchodech a veřejné dopravě roušky. Bez zakrytého nosu a úst se ale Velšané mohou scházet v barech a restauracích.

Wales po vzoru Anglie a Skotska uvolní většinu koronavirových opatření

Koronavirus

Počty nakažených a očkovaných v Evropě

  • V Evropě se až dosud nakazilo koronavirem bezmála 52,4 milionu lidí.
  • Nejvíce infikovaných v absolutních číslech se prokázalo ve Francii (6,3 milionu). Španělsko ohlásilo 4,55 milionu, Itálie 4,35 milionu.
  • EU již má plně očkovanou polovinu obyvatel, alespoň jednu dávku dostalo už 60 procent.
  • V Česku je podle ministerstva zdravotnictví plně imunizováno přes 45 procent obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám