Hlavní obsah

Tisíce zaměstnanců tří automobilek v USA stávkují za lepší mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 13 tisíc zaměstnanců tří závodů detroitských automobilek General Motors, Ford a Stellantis v pátek ráno vstoupilo do souběžné stávky za lepší mzdy. Je to poprvé v 88leté historii odborového svazu UAW, který zaměstnance zastupuje, kdy zahájili stávku zaměstnanci všech tří automobilek současně.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Člen odborového svazu United Auto Workers drží ceduli na shromáždění zaměstnanců automobilky Stellantis.

Článek

Stávka začala poté, co o půlnoci místního času skončila platnost současných kolektivních dohod. Prezident UAW Shawn Fain uvedl, že odbory prozatím upustí od nákladnějších celopodnikových stávek, ale pokud se nepodaří vyjednat nové dohody, jsou podle něj otevřené všechny možnosti.

Do stávky vstoupili zaměstnanci montážních závodů firmy Ford ve Wayne ve státě Michigan, GM ve Wentzville ve státě Missouri a firmy Stellantis v Toledu ve státě Ohio. Tyto závody mají zásadní význam pro výrobu některých z nejziskovějších vozů detroitské trojky automobilek, uvedla agentura Reuters.

Škoda v neděli obnoví výrobu v Kvasinách

Ekonomika

Odbory požadují větší podíl na zisku a větší jistotu pracovních míst v době, kdy automobilky přecházejí na elektromobily. Odbory požadují navýšení mezd během čtyř let o téměř 40 procent, společnosti nabídly jen zhruba 20 procent, a navíc bez důležitých výhod, které odbory požadují.

Žádná z firem nenavrhla zrušení stupňovitého mzdového systému, který vyžaduje, aby noví zaměstnanci zůstali v práci osm let, aby si vydělali stejně jako starší pracovníci, což je hlavní požadavek UAW.

Ford uvedl, že by návrh UAW zdvojnásobil mzdové náklady v USA a znemožnil by mu konkurovat Tesle a dalším firmám, které nejsou členy odborů.

Podle agentury AP Fain označil požadavky odborů za odvážně, ale tvrdí, že automobilky vydělávají miliardy a mohou si je dovolit. Uvedl, že automobilky utratily miliardy za zpětné odkupy akcií a platy manažerů.

Chevron se pokusí zastavit stávku v Austrálii dosud nevyzkoušeným zákonem

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám