Hlavní obsah

Chevron se pokusí zastavit stávku v Austrálii dosud nevyzkoušeným zákonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Chevron Australia neočekává, že by se v nynějším sporu o mzdy a pracovní podmínky dohodla s odbory. Místo toho se pokusí využít nové, dosud neotestované právní možnosti, aby zastavila stávky ve svých zařízeních na zkapalněný zemní plyn (LNG) Gorgon a Wheatstone. V pondělí to uvedla agentura Reuters.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Reklamní logo Chevronu na výstavě energetického veletrhu LNG ve Vancouveru.

Článek

V obou zařízeních, která se na celosvětových dodávkách LNG podílejí více než pěti procenty, se nyní odbory připravují na stávku v plném rozsahu. Austrálie je největším vývozcem LNG na světě.

Stovky zaměstnanců v obou zařízeních zahájily minulý týden v pátek zatím krátké stávky, vzhledem k tomu, že pětidenní jednání o mzdách a pracovních podmínkách skončila bez dohody. Odbory uvedly, že bez dohody od čtvrtka vystupňují stávky a v plánu mají práci na dva týdny úplně přerušit.

Chevron v pondělí oznámil, že nevidí rozumné vyhlídky na dohodu. Požádá proto australského arbitra, organizaci Fair Work Commission, o vyhlášení stavu neřešitelného vyjednávání. Pokud to bude uznáno, bude možné ukončit stávku.

Rakouské platby za ruský plyn označil bruselský úředník za „krvavé peníze“. Evropská komise se od něj distancovala

Evropa

Mluvčí Chevronu na dotaz agentury Reuters řekl, že obě zařízení jsou zatím v provozu. Další podrobnosti však odmítl sdělit.

Případ bude přelomovým testem nových zákonů zavedených v červnu, které zmocňují arbitra, aby donutil strany k dohodě, kterou nejsou schopny uzavřít samy.

Vzhledem k tomu, že odbory mají zahájit plnohodnotné stávky ve čtvrtek, není pravděpodobné, že arbitr bude mít čas vyslechnout argumenty a rozhodnout dříve. První slyšení je naplánováno na úterý 15:00 místního času (07:00 SELČ) v Melbourne a bude se zabývat pouze administrativními otázkami.

I kdyby stávky eskalovaly, analytici několik týdnů neočekávají přerušení produkce, protože obě zařízení mají uskladněné zásoby. Někteří zaměstnanci závodu Wheatstone také nabídli, že i v době stávky budou pracovat, aby udrželi v chodu domácí dodávky. Problémy s dodávkami by se tak projevily až po několika týdnech.

Stávky v australských závodech na výrobu LNG tlačí cenu plynu nahoru

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám