Hlavní obsah

Těžký rok pro Pilulku. Akcie firmy letos spadly o více než 60 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi hlavní poražené na pražské burze letos patří lékárenská společnost Pilulka Lékárny. Ta během covidových let rychle rostla, což se po vstupu na burzu pozitivně odrazilo i na akciích firmy. Jejich raketový růst z let předchozích je však tentam. Letos už se akcie propadly o více než 60 procent a podle analytiků ještě své dno nenalezly. Společnost je ve ztrátě, upustila od expanze v Rumunsku a na trhu zatím nepříliš úspěšně hledá kapitál.

Článek

Za koronavirových let Pilulka, jež provozuje stejnojmenný e-shop a síť kamenných prodejen, těžila z poptávky po antigenních testech, dezinfekcích či různých ochranných pomůckách. Tržby firmy tak vydatně rostly a s nimi i hodnota akcií. Ty dosáhly historického maxima 10. ledna 2022, kdy cena jedné akcie činila rovných 1800 Kč.

Pak ovšem přišla válka na Ukrajině, energetická krize a vysoká inflace, která maloobchodním tržbám pochopitelně nesvědčí. To se začalo negativně odrážet i na ocenění firmy na kapitálovém trhu, přičemž letošní rok se nese v duchu výrazného sešupu dolů.

V pondělí kolem poledne odepisovaly akcie Pilulky na pražské burze 8,5 procenta. Cena se tak dostala už na 247 Kč na akcii a jen za poslední měsíc odepsala přes 35 procent, od začátku roku pak přes 60 procent.

Zasílání léků opět ve hře. Lékárníci jsou proti

Domácí

Podle analytika XTB Štěpána Hájka lze za propadem Pilulky najít více důvodů. Jedním z nich je, že v posledních dvou letech utrpěl celý segment e-commerce a dařilo se jen pár výjimkám, mezi které ovšem Pilulka nepatří.

„Šlo a stále může jít o růstový příběh, který mají investoři rádi, a v prostředí velmi dostupného kapitálu mezi roky 2020 a 2021 jste ani nemuseli ukázat ziskovost, což akciím pomohlo až na extrémně vysoké valuace. Rok 2022 definoval konec růstu celého segmentu e-commerce a z trhu se zároveň začaly stahovat levné spekulativní peníze, a to především z titulů, které negenerují žádné zisky, kam Pilulka stále patří,“ řekl Hájek Novinkám.

„Vedení slibuje už dva roky, že se dostane do kladného EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů, pozn. red.) a začne generovat hotovost, což se odkládá minimálně do příštího roku. To je další důvod propadu akcií,“ dodal Hájek.

Není to překvapení

Analytika Purple Trading Petra Lajska propad akcií Pilulky příliš nepřekvapuje. „Společnost se zatím profiluje jako klasický ztrátový byznys, který potřebuje pro další růst více a více kapitálu,“ sdělil Novinkám.

Zatímco v roce 2020 při vstupu na pražskou burzu, konkrétně na trh Start, kde jsou menší a inovativní firmy, byla Pilulka velice úspěšná a o její akcie byl během IPO (veřejná nabídka akcií) velký zájem, tak sekundární úpis akcií, který proběhl letos v červnu, skončil opakem. Společnost si za cíl vytyčila vybrat 250 milionů korun na svůj další rozvoj, nakonec ale získala jen 67 milionů.

Krátce poté vedení firmy utáhlo opasky, když oznámilo nové restrukturalizační kroky: Pilulka se stáhla z rumunského trhu (v Rakousku, Maďarsku a na Slovensku zůstává), redukovala počet zaměstnanců a omezila akviziční aktivity a investice.

Chytání padajícího nože?

„Při pohledu na čísla je něco špatně. Mají nízké marže, retail byznys je obecně dražší a je otázkou, jestli se dokážou prošetřit k vyšším maržím a jak udržitelné to bude. Třešničkou na dortu je neúspěšný úpis nových akcií z léta. Bohužel ani za aktuální ceny mi to nepřijde jako zajímavá příležitost. Zároveň mi akcie stále přijdou dost drahé,“ doplnil Hájek svůj komentář k dalšímu vývoji akcií.

Skeptický je také Lajsek, pode nějž akcie momentálně evokují spíše situaci „chytání padajícího nože“. „S pravděpodobným výběrem dalšího kapitálu a dost možná i blížící se hospodářskou krizí v EU tak mohou mít akcie Pilulky ještě prostor pro další pád. K tomuto můžeme přidat ještě vysoké krátkodobé závazky, prodeje insiderů a spíše než plány na expanzi boj o přežití. Největší tragédií pak byla zejména expanze v Rumunsku, která byla velmi nepovedená. Za rok 2022 tržby pouze 74 milionů a ztráta téměř 20 milionů. Růst tržeb byl navíc proti roku 2021 téměř nulový i přes vysokou inflaci. Pilulka tak může být doslova výbušným koktejlem a vyloučen není ani pád na dvojciferné hodnoty,“ uzavřel Lajsek.

Siemens Energy je v obří ztrátě. Akcie zažívají volný pád

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Pilulka Lékárny

Výběr článků

Načítám