Hlavní obsah

Siemens Energy je v obří ztrátě. Akcie zažívají volný pád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická společnost Siemens Energy je ve velkých finančních problémech a žádá německou vládu o pomoc. Na ochranu před věřiteli potřebuje až 15 miliard eur (370,8 miliardy Kč), uvádí agentura Reuters. Akcie společnosti reagovaly na tyto informace pádem téměř o 40 procent. Siemens Energy se dostala do úzkých poté, co její divize, jež je největším světovým výrobcem větrných turbín na moři, zaznamenala miliardové ztráty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí ministerstva hospodářství agentuře Reuters ve čtvrtek potvrdil, že německá vláda úzce jedná se Siemens Energy o státních zárukách, které by ji ochránily před závazky vůči věřitelům.

Podle zdrojů ekonomického týdeníku WirtschaftsWoche a časopisu Spiegel firma požaduje až 15 miliard eur, přičemž tolik peněz by jí banky neposkytly. Jedná se tak o variantě, že německý stát by převzal odpovědnost za 80 procent z první tranše úvěru ve výši 10 miliard eur, zatímco banky by byly odpovědné za zbývajících 20 procent.

Druhou tranši úvěru za zbývajících pět miliard eur by pak měla pokrýt bývalá matka společnosti Siemens AG. Ta je stále se čtvrtinovým podílem největším akcionářem Siemens Energy.

Akcie Siemens Energy na tyto zprávy reagovaly na burze volným pádem a ve čtvrtek dopoledne odepsaly oproti předchozímu dni 39 procent. Odpoledne ztrátu částečně umazaly a byly v minusu o 29 procent. Od začátku roku je pak propad ještě výraznější, blíží se 60 procentům.

Problémy s kvalitou větrníků

Siemens Energy se octla ve finančních problémech kvůli problémům v její divizi Siemens Gamesa, která má problémy s kvalitou lopatkových rotorů ve svých novějších pobřežních větrných elektrárnách.

Siemens Energy už v srpnu uvedla, že problémy v Siemens Gamesa budou hlavním faktorem, který nafoukne čistou ztrátu společnosti v tomto roce na 4,5 miliardy eur (111,2 miliardy Kč), což v meziročním srovnání znamená více než šestinásobný nárůst. Časopis Spiegel s odvoláním na zdroje blízké společnosti uvedl, že ztráty by dokonce mohly být vyšší.

Siemens Energy celosvětově provozuje 79 zařízení, včetně prodejních a servisních kanceláří, výzkumných a vývojových center a 15 továren na výrobu komponentů, jako jsou například již zmíněné rotorové lopatky u větrných elektráren.

„Pokrok nesmí být bez nás.“ Německo podpoří průmysl 50 miliardami eur

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám