Hlavní obsah

Tesla jen těžila z „cool chlapa“ Muska, tvrdí přední ekonom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laureát Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman přirovnal akcie Tesly k bitcoinu a prohlásil, že je nad vodou drží jen víra jejich zapřisáhlých investorů. Opřel se také do zakladatele této automobilky a jednoho z nejbohatších lidí světa Elona Muska. Krugman to napsal ve svém sloupku pro server deníku The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Ekonom a držitel Nobelovy ceny Paul Krugman.

Článek

Akcie Tesly prožívají hrůzostrašný rok. Od začátku roku ztratily 72 procent, což snížilo tržní kapitalizaci společnosti vyrábějící elektromobily z více než 1,2 bilionu dolarů (27,3 bilionu Kč) na méně než 350 miliard dolarů (téměř 8 bilionů Kč).

Postupný pád akcií nabral ještě na větších obrátkách v posledních dnech a týdnech, přičemž analytici mají o hlavní příčině jasno: investoři se obávají, že Muskovi zabírá vedení sociální sítě Twitter, kterou před nedávnem koupil, příliš mnoho času a nebude se tolik věnovat Tesle. Roli ale sehrály také informace, že firma od ledna plánuje omezení produkce ve svém šanghajském závodě.

Propadu Tesly si povšiml i Krugman, který už v názvu svého úterního sloupku položil řečnickou otázku: „Měl příběh Tesly někdy smysl?“

Akcie Tesly výrazně padají

Ekonomika

Podle držitele Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2008 nemá Tesla takovou hodnotu jako například jiní technologičtí giganti Apple nebo Microsoft. Proč? Apple má ekosystém zařízení, aplikací a služeb, který je pro uživatele nepohodlné opustit, zatímco Microsoft má Word nebo Excel, které zůstávají výchozí volbou pro podniky, protože jsou nejznámější a jsou průmyslovým standardem, poznamenal.

Naproti tomu Tesla čelí ve svém sektoru rostoucí konkurenci. Do elektromobility se začínají silně zapojovat tradiční automobilové značky jako General Motors nebo Ford, přičemž žádné větší výhody z vlastnictví Tesly v porovnání s konkurenčními vozy nevznikají, myslí si Krugman.

Americký ekonom zpochybňuje, že Tesla trh elektromobility ovládne a vzrušení kolem jejích produktů časem nevyhnutelně opadne. Velká část popularity Tesly totiž podle něj pramenila z vnímání Muska jako „cool chlapa“. To se ovšem v posledních týdnech změnilo.

Krugman dále nabídl paralelu s bitcoinem, kolem kterého se během pandemie covidu-19 rovněž vytvořil silný humbuk, jenž vedl k dramatickému nárůstu jeho ceny. Nejznámější kryptoměna světa přitom podle něj nemá žádné jasné využití kromě praní špinavých peněz, a její cenu tak zachraňuje jen „hardcore skupina opravdových věřících“.

Muskovi by nesvěřil ani svou kočku

V závěru svého sloupku se pak Krugman opřel i do samotného Muska. Jeho vedení Twitteru označil za chaotické – zmínil například to, že nejprve propustil a poté znovu najal zaměstnance, spustil a okamžitě zase zrušil některé funkce a pozastavil některé účty uživatelů, aby je jen o několik hodin později zase obnovil.

„Vzhledem k tomu, jaké chování Muska jsme viděli, bych mu nevěřil, že nakrmí moji kočku, natož aby řídil velkou korporaci,“ dodal s nadsázkou.

Twitter musí být v EU pod dohledem, burcují Němci

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám