Hlavní obsah

Stockton se stane největším americkým městem, které vyhlásilo bankrot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockton/San Francisco

Americký Stockton se 300 000 obyvateli se stane největším městem ve Spojených státech, které vyhlásilo bankrot. Neodvrátila jej ani dodatečná jednání, která s věřiteli na poslední chvíli vedla městská rada. Ta proto v úterý schválila rozpočet, který vychází z toho, že město podá k soudu žádost o ochranu před věřiteli.

Foto: Ben Margot, ČTK/AP

Typický obrázek ze Stocktonu

Článek

Podání žádosti o soudní ochranu před věřiteli je podle agentur už jen formalitou, a bankrot města lze tudíž očekávat už ve středu. V městské pokladně je na příští fiskální rok, který začíná v červenci, schodek zhruba 26 miliónů dolarů (asi 541 miliónů korun).

Ve snaze vyrovnat deficit rada počítá s tím, že odloží splátky dluhu ve výši 10,2 miliónu dolarů. Počítá se také s omezením výplat zaměstnanců a příspěvků k důchodu. Díky tomu lze podle rady ušetřit dalších 11,2 miliónu dolarů. Rada už dříve uvedla, že zhruba sedm miliónů dolarů má městu ušetřit i snížení a následné zrušení příspěvků na zdravotní péči o bývalé zaměstnance, kteří odešli do starobního důchodu.

Před bankrotem ještě vyjednávání

Města v Kalifornii nemohou hned vyhlásit bankrot, aniž by se nejprve nepokusila vyjednávat s věřiteli. Nařizuje to zákon, který byl přijat po bankrotu jiného kalifornského města Vallejo v roce 2008. Rada doufala, že vyjednáváním se jí podaří s věřiteli dohodnout na řešení dřív, než začne příští fiskální rok. To se ale nestalo.

Město doplatilo na to, že v minulých letech silně investovalo, půjčky ale nedokázalo splácet, protože horší ekonomická situace snížila daňové příjmy. Město ale stáhly ke dnu i štědré příspěvky bývalým zaměstnancům, kteří už jsou v důchodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám