Hlavní obsah

Stávka německých kováků končí neúspěchem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Čtyřtýdenní stávka východoněmeckých kováků zřejmě skončí neúspěchem. Největší německý odborový svaz IG Metall ani po celonočním jednání se zaměstnavateli neprosadil zkrácení pracovní doby na úroveň obvyklou v západní části Německa a podle ranního prohlášení se se zaměstnavateli nedohodl.

Foto: pořadatel

Plakát akce

Článek

Předseda svazu IG Metall Klaus Zwickel dnes podle DPA oznámil, že v neděli předsednictvu odborů navrhne ukončení stávky zahájené 1. června.

Východoněmečtí kováci chtěli zkrátit pracovní dobu o tři hodiny na 35 hodin týdně, jak to mají jejich kolegové na západě. Podle odborářů měly firmy 13 let po sjednocení země dost času na to, aby přiblížily pracovní podmínky standardům v západní části Německa.

Zaměstnavatelé však argumentovali, že kratší pracovní týden povede ke zvýšení již tak vysokých pracovních nákladů a zabrání investicím do této části země. Upozorňovali také na nižší produktivitu práce, než je v západní části země.

Problémy ve Škodovce

Dosavadní stávka, do které se zapojilo téměř osm tisíc lidí, ochromila především automobilový průmysl. Do velkých problémů se dostala firma Volkswagen, kde se po dvaceti letech zastavily výrobní pásy, a BMW.

Potíže mohla pocítit i česká Škoda Auto. "Pokud by se stávku nepodařilo ukončit do pondělka, bude muset Škoda přerušit výrobu fabií a octavií v Mladé Boleslavi a Vrchlabí," řekl před několika dny mluvčí Škodovky Evžen Krauskopf. Výrobu octavií by však podle vyjádření svého vedení udržela až do středy a fabií do pátku. Volkswagen byl včera nucen zastavit výrobu nosné modelové řady Golf v hlavním závodě ve Wolfsburgu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ve Wolfsburgu se po 20 letech zastavily pásy

V hlavním závodě německé automobilky Volkswagen ve Wolfsburgu se dnes po dvaceti letech zastavily výrobní pásy. Přes deset tisíc zaměstnanců muselo zůstat...

Výběr článků

Načítám