Hlavní obsah

Ve Wolfsburgu se po 20 letech zastavily pásy

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WOLFSBURG/LIPSKO

V hlavním závodě německé automobilky Volkswagen ve Wolfsburgu se dnes po dvaceti letech zastavily výrobní pásy. Přes deset tisíc zaměstnanců muselo zůstat doma, protože pro výrobu chybějí díly z továren ve východoněmeckých provozech ve Zwickau a v Saské Kamenici. Podle mluvčího VW činí výpadek výroby celkem 20 tisíc vozů typu Lupo a Golf.

Foto: Dana Kybicová

Divadlo v Boleradicích

Článek

Stávky zaměstnanců východoněmeckého elektro a kovoprůmyslu za zavedení 35hodinového pracovního týdne ohrožují také výrobu ve slovenském závodu automobilky Volkswagen v Bratislavě. Tamní produkce je totiž také závislá na německých součástkách, jejichž dodávky se kvůli stávce zastavily.

V Lipsku se opět vyjednává

V Lipsku se dnes poprvé po čtyřech týdnech začalo opět jednat mezi odboráři a zástupci zaměstnavatelů. Stávka však bez ohledu na jednání pokračuje a v osmi závodech kovoprůmyslu nepracuje celkem na 7700 osob.

Klíčové jednání se má odehrát odpoledne v Berlíně. V nových spolkových zemích vzniklých z bývalé NDR dnes mají pracovníci kovoprůmyslu 38hodinový pracovní týden a usilují o sjednocení pracovní doby s dělníky stejných profesí na západě země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám