Hlavní obsah

Stát upozorní 90 tisíc rodin, aby zažádaly o přídavky na děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) začne oslovovat domácnosti, které mají pravděpodobně nárok na přídavky na děti, ale z nějakého důvodu je stále nepobírají. Uvedl to ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že těchto rodin je zhruba 90 tisíc. Měly by si podle něj o dávku požádat.

Foto: Petr Horník, Právo

Marian Jurečka

Článek

Tyto rodiny bude ministerstvo a úřad práce oslovovat například e-mailem. Ministerstvo je podle Jurečky identifikovalo na základě dat ze žádostí o jednorázový příspěvek 5000 Kč, který stát dává domácnostem s dětmi, jimž počátkem srpna bylo méně než osmnáct let. Tyto domácnosti také musely mít loni příjem do jednoho milionu korun, to je asi 83 333 Kč hrubého měsíčně. „Těchto žádostí jsme obdrželi zatím 843 tisíc,“ řekl Jurečka.

„Myslím, že drtivá většina těch, které takto oslovíme, bude mít na dávku nárok. Ale proto, že jsme vycházeli z dat 2021, nejsme si jisti, že jsou ta data aktuální ještě v roce 2022,“ doplnil s tím, že je vysoká pravděpodobnost, že tomu tak opravdu bude. O přídavky je možné zažádat třeba na úřadu práce nebo online na webu ministerstva www.mpsv.cz.

Od ledna až 1150 Kč

Výše přídavku na dítě se v současnosti pohybuje mezi 630 a 880 korunami měsíčně. Tuto částku ovšem bere jen menšina příjemců, těch, kteří mají příjem jen z některých sociálních dávek. Pokud alespoň jeden z členů rodiny z hlediska příjmů má tyto výdělky ze zaměstnání, podnikání, rodičovského příspěvku, důchodu a podobně, vyplácí se dávka ve výši 1130 až 1380 korun. Tedy o pětistovku více. Průměrná vyplácená měsíční částka přídavků je nyní 1100 Kč.

Přídavky na děti vzrostou o 30 procent

Domácí

Na přídavek mají rodiny nárok tehdy, pokud jejich příjem nepřesahuje jejich životní minimum vynásobené koeficientem 3,4. To je v současnosti třeba u čtyřčlenné rodiny se dvěma malými dětmi ve věku pět a deset let do 43 554 Kč. Momentálně tato rodina dostává podle propočtů MPSV na přídavcích 2260 korun.

Od ledna se mají podle plánů ministerstva zvýšit přídavky na děti, v základní výměře o 30 procent. Rodiny by tak nově mohly dostávat zhruba 820 až 1150 Kč, ve zvýšené výměře, která i nadále zůstane zachována, pak o 500 korun navíc. Zvýšit by se mělo i existenční a životní minimum, ale ještě není jasné o kolik.

Reklama

Výběr článků

Načítám