Hlavní obsah

Přídavky na děti vzrostou o 30 procent

• Aktualizováno

Přídavky na děti by se měly od ledna zvýšit o 30 procent. Vedle toho se koalice dohodla i na zvýšení životního a existenčního minima. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Přesnou částku ministr neuvedl s tím, že se bude odvíjet od inflace. Od životního a existenčního minima se odvozují některé další dávky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Základní přídavek na dítě by tak od ledna činil podle věku dítěte 820, 1000 a 1150 korun. Pro rodiny s pracujícími či studujícími rodiči by měla být částka dál o 500 korun vyšší. Podle mluvčí ministerstva Evy Davidové dosahuje nyní průměrná vyplácená dávka 1100 korun, po navýšení by měla podle propočtů činit 1320 korun.

Jak se zvýší životní a existenční minimum není zatím jasné. „Předpokládáme, že vyjdeme z dat jako u předchozích valorizací. Využijeme údaje Českého statistického úřadu o růstu inflace,“ uvedl Jurečka.

Příslušné návrhy budou podle něj předloženy během podzimu. Jurečka o zvýšení životního a existenčního minima i příspěvků na děti hovořil již v rozhovoru pro Právo z minulého týdne.

Jurečka: Od ledna zvýšíme přídavky na děti i životní a existenční minimum

Domácí

Minimum slouží pro stanovení nároku na dávky i pro výpočet některých podpor. Letos se kvůli vysoké inflaci upravovalo dvakrát.

Naposledy vzrostlo od července. Nyní pro samotného dospělého činí 4620 korun. Pro dospělé v rodině a děti je částka nižší. Zvýšení minimální částky pro život a přídavků doporučila Národní ekonomická rada vlády (NERV).

V souvislosti s navýšením životního a existenčního minima, díky němuž dosáhne na sociální dávky více lidí, dojde podle Jurečky i k nárůstu agendy ministerstva. Zvýšit by se oproti původnímu návrhu měl i rozpočet resortu.

Reklama

Výběr článků

Načítám