Hlavní obsah

Stanjura je ochotný upravit rozdělení daně z nemovitosti, tvrdí předseda Svazu měst a obcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) je ochotný při jednání ve Sněmovně upravit balíček ke konsolidaci veřejných financí tak, aby daň z nemovitosti zůstala výhradním příjmem obcí. Částku, kterou chtěl stát získat podílem na této dani, by získal úpravou rozpočtového určení daní. Po jednání se Stanjurou to v úterý novinářům řekl předseda Svazu měst a obcí (SMO) František Lukl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Článek

Se změnou balíčku kvůli rozdělení daně z hazardu, kterou samosprávy žádají, ministr financí nesouhlasí, dodal.

O konsolidačním balíčku bude ve středu jednat vláda, na schůzi kabinetu se ale podoba úsporných opatření měnit nebude, řekl Lukl.

Ministr financí je podle něj ochotný diskutovat o úpravách až při parlamentním projednávání. Sněmovna by se měla začít zabývat konsolidačním balíčkem na červencové schůzi, úpravy jsou možné ve druhém čtení.

Lukl řekl, že samosprávy rozumějí potřebě konsolidovat státní rozpočet. Podle něj ale není vhodné měnit určení daně z nemovitosti, která dosud byla výhradním výnosem obcí.

Podle konsolidačního balíčku by se k ní měl přidat státní koeficient, dodatečný výnos by měl jít do rozpočtu.

Samosprávy jsou podle Lukla připravené jednat o změně rozpočtového určení daní z příjmu fyzických a právnických osob, aby částku odpovídající dodatečnému výnosu daně z nemovitosti získal stát z těchto prostředků a daň z nemovitosti zůstala výhradním příjmem obcí.

Podle něj je to otázka zhruba deseti miliard korun. Rozpočtové určení daní by se mělo měnit v každém případě, protože podle balíčku vzroste daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent a celý dodatečný výnos má jít do státního rozpočtu.

Stanjura naopak podle Lukla nepodpořil žádost samospráv, aby část výnosu ze zdanění on-line hazardu zůstala obcím. Ministr stojí za návrhem, aby se celý tento výnos stal příjmem státního rozpočtu.

Lukl varoval, že pokud se obce budou potýkat s výpadkem příjmu z tohoto zdanění hazardu, mohou být motivovány k povolování kamenných heren, jejichž zdanění stále částečně půjde do jejich rozpočtu.

Podle Lukla by to mohlo vést k prohloubení některých negativních sociálních jevů.

Zvýšení daně z nemovitosti nemá jít státu, zlobí se starostové

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám