Hlavní obsah

Spor bude o rovnou daň, vztahy s církví i školné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Důchodová reforma, podle které by lidé odcházeli do penze v 65 letech a museli si na ni spořit, a zdravotnický systém, ve kterém by si pacienti připláceli za lůžko a za léky. Toto jsou body, na kterých se shodne nově vznikající koalice ODS, KDU-ČSL a zelení.

Článek

Dalším průsečíkem je deregulace nájemného a snižování přímých daní. Problémem je ale stanovení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH).

ODS prosazuje rovnou 15procentní daň, ale lidovci by chtěli jen sblížit sazby DPH snížením horní hranice z 19 na 18 a zvýšením dolní z pěti na devět procent.

Zelení mají v programu přenesení daňové zátěže z přímých daní na nepřímé. To by znamenalo zdražování energií, jako je uhlí, plyn a elektřina. "Musíme najít nějaký kompromis s přihlédnutím pochopitelně k výsledku voleb. Společným jmenovatelem je snížení daní zejména u daních přímých. Neumím si ale představit jednotnou sazbu DPH," uvedl ve středu Kalousek.

ODS věří, že rovnou daň prosadí

Místopředseda ODS Petr Nečas a jeden z vyjednavačů ve středu Právu řekl, že jednání jsou teprve na začátku a že ODS věří v prosazení rovné daně.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Milana Šimonovského se s vyjednavači ODS také shodli, že je nutné udělat tečku za vztahem státu a církve. "Je otevřeno mnoho věcí: restituce či zablokovaný majetek, ten by se měl uvolnit, protože už deset let chátrá," řekl Právu.

Třecí plocha při jednáních se objevila mezi ODS a zelenými v otázce týkající se financování škol. "My chceme bezplatné školství, zatímco oni zavádějí absolventský poplatek," řekla Právu místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek: Rovná daň je ohrožena

Kvůli patovému výsledku voleb jsou zásadní reformy včetně rovné daně podle představ ODS ohroženy. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli...

ODS nehodlá obětovat rovnou daň

Předseda vítězné strany Mirek Topolánek (ODS) v pondělí na tiskové konferenci uvedl, že klíčovou vizi ODS - rovnou daň - zatím obětovat nehodlá.

Tlustý: Zavedení rovné daně je reálné

Klíčový prvek volebního programu ODS - rovná daň - je kvůli patovému výsledku voleb ohrožen. Předseda ODS Mirek Topolánek v pondělí prohlásil,...

Programy narážejí nejen v rovné dani

Možné spojení ODS a Strany zelených (SZ) ve vládě mohou narušit některé zásadní body jejich předvolebních programů. Rozcházejí se mimo jiné v přístupu k daním,...

Výběr článků

Načítám