Hlavní obsah

Programy narážejí nejen v rovné dani

Právo, Lenka Hloušková, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Možné spojení ODS a Strany zelených (SZ) ve vládě mohou narušit některé zásadní body jejich předvolebních programů. Rozcházejí se mimo jiné v přístupu k daním, školnému, budování dálnic, statutu nemocnic a v postoji k Evropské unii. Šéf SZ Martin Bursík nicméně v pondělí Právu potvrdil, že zelení mohou v zájmu shody v něčem ustoupit.

Článek

Největší střet se mezi oběma stranami čeká v případě rovné patnáctiprocentní daně z příjmu pro právnické i fyzické osoby prosazované ODS. Zelení ji v minulosti označili za asociální.

"A nejen to, není ani ekologická," zdůraznila před volbami místopředsedkyně strany Dana Kuchtová.

Její šéf Martin Bursík v květnu dále uvedl, že upřednostňuje ekologickou daňovou reformu (EDR) - rozlišující různou daňovou zátěž produktů z hlediska zátěže životního prostředí, pro niž stát potřebuje více daňových sazeb. V neprospěch ODS argumentoval i tím, že Česko se ekodaním kvůli závazkům k Evropské unii nevyhne a případná rovná daň by vše zkomplikovala.

V pondělí už byl Bursík opatrnější. "My jsme viděli určitý problém v konceptu rovné daně tak, jak ji ODS představila před volbami. V médiích jsem pak zaregistroval, že předseda Mirek Topolánek udělal vstřícný krok. O tak vážném tématu nebudeme spekulovat v médiích. Nechal bych to jako předmět politických jednání," řekl Právu. Topolánek přitom v pondělí uvedl, že ODS se rovné daně nevzdává. [celá zpráva]

Vládu proevropskou

Bursíkovi se v květnu nelíbil ani postoj ODS k EU - odmítání sepsání nové euroústavy a užších vazeb na Unii. "ODS by měla pracovat s Evropou jako s příležitostí, ne údajným ohrožením," uvedl před volbami Bursík pro Právo. Proevropská vláda byla pro zelené i první ze sedmi hlavních priorit nové vlády. SZ na rozdíl od vítězné strany ve volbách do Sněmovny rozhodně odmítá i jakékoli zpoplatnění školství.

ODS zas po SZ může chtít ústupek z požadavku zakázat lidem topit uhlím do roku 2010, změnu liberálního postoje k homosexuálním párům, jimž chtějí zelení umožnit i adopci dětí, a posun v názoru na výstavbu dálnic - SZ na jejich úkor upřednostňuje dvouproudové silnice a budování překladišť pro kamióny.

Rozpor mezi stranami je i v případě statutu nemocnic - zelení prosazují neziskové organizace, ODS výdělečné akciové společnosti.

ODS a SZ se naopak shodují na nutnosti reforem penzijního systému, platbě nadstandardů ve zdravotnictví, deregulaci nájemného a privatizace zbylých státních podniků, mj. ČEZ.

Reklama

Související články

Topolánek: Rovná daň je ohrožena

Kvůli patovému výsledku voleb jsou zásadní reformy včetně rovné daně podle představ ODS ohroženy. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli...

ODS nehodlá obětovat rovnou daň

Předseda vítězné strany Mirek Topolánek (ODS) v pondělí na tiskové konferenci uvedl, že klíčovou vizi ODS - rovnou daň - zatím obětovat nehodlá.

Výběr článků

Načítám