Hlavní obsah

Tlustý: Zavedení rovné daně je reálné

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíčový prvek volebního programu ODS - rovná daň - je kvůli patovému výsledku voleb ohrožen. Předseda ODS Mirek Topolánek v pondělí prohlásil, že ODS se konceptu rovné daně nevzdá. Kandidát na ministra financí Vlastimil Tlustý (ODS) tvrdí, že rovná daň je pro ODS prioritou.

Článek

Je pro ODS prosazení rovné daně stále hlavní prioritou?

Je to hlavní prvek našeho volebního programu, se kterým jsme zvítězili. Je to část našeho programu, která byla předmětem největšího tlaku ze strany sociální demokracie a kritiků. Jinými slovy, když je něco hlavní součástí volebního programu a také hlavní součástí celé volební kampaně a celého minulého funkčního období, tak je jasné, že to prioritou zůstává a zůstávat musí.

Co říkáte na to, že předseda ODS Mirek Topolánek ještě v neděli uvedl, že se vzhledem k těsnému výsledku voleb asi rovnou daň nepodaří v navrhované podobě prosadit?

Pro nás je rovná daň základem volebního programu a ze základu volebního programu se ustupovat nedá.

Takže počítáte, že byste lidovcům a Zeleným výrazně ustoupili v jiných bodech?

Jednání teprve začínají a vy dobře víte, že Zelení mají ve svém programu takzvané ekologické, ve skutečnosti spotřební daně, které s rovnou daní nemají vůbec žádnou souvislost. Lidovci ve svém programu mají postupné sbližování sazeb DPH, což je v podstatě jediná významná odchylka. My máme přímý přechod na jednu sazbu DPH, oni postupný. Takže já považuji možnost dohody při zavedení rovné daně jako reálnou.

Ovšem lidovci ani Zelení rovnou daň nepodporují.

To bude teď předmětem jednání a rovná daň je připravena tak, aby byla možná dohoda na parametrech.

Očekáváte, že se stanete ministrem financí?

Jsme ve fázi diskuse o koaličním složení této vlády a hned vzápětí bude následovat formulace programového prohlášení vlády a teprve na třetím místě je personální složení.

V minulosti jste uvedl, že byste nebyl ministrem financí, pokud by se nepodařilo dohodnout na rovné dani. Platí to?

To jsem řekl již čtvrt roku před volbami a dneska jsem to říkal také několikrát. To je setrvalý názor, který stále platí. Bude-li realizována, je logické, že když jsem ji připravoval, budu se podílet na její realizaci. Pokud by realizována nebyla, tak to považuji za tak zásadní, že samozřejmě bych se na tom nepodílel.

Uznáváte, že předseda lidovců Miroslav Kalousek je vaším významným konkurentem, pokud jde o ministerstvo financí?

To je nepochybné.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek: Rovná daň je ohrožena

Kvůli patovému výsledku voleb jsou zásadní reformy včetně rovné daně podle představ ODS ohroženy. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli...

ODS nehodlá obětovat rovnou daň

Předseda vítězné strany Mirek Topolánek (ODS) v pondělí na tiskové konferenci uvedl, že klíčovou vizi ODS - rovnou daň - zatím obětovat nehodlá.

Výběr článků

Načítám