Hlavní obsah

Společnosti v Británii loni vyplatily rekordní dividendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské společnosti vyplatily v loňském roce dividendy v rekordní výši 67,8 miliardy liber (asi dva bilióny korun), čímž překonaly rok 2010 o 19,4 procenta. Informovala o tom agentura Bloomberg s odkazem na společnost Capita Registrars.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Rekordní dividendy představují světlý bod pro investory na velmi ponurém pozadí krize v eurozóně,“ uvedl Charles Cryer, generální ředitel společnosti Capita Registrars. Letos se čeká další nárůst dividendových plateb tempem asi 11 procent.

Loni se úhrnný objem dividend zvýšil poprvé od roku 2008 a počet firem, které je začaly vyplácet nebo je zvýšily, čtyřnásobně překonal počet těch ostatních. K rekordní hodnotě přispěly nejvíce finanční instituce a těžařské společnosti a zejména výrazný nárůst dividend ropného koncernu BP.

Letos by měly vyplatit britské firmy na dividendách 75 miliard liber. Nejvíce k tomu přispěje telekomunikační skupina Vodafone, která předá svým akcionářům v únoru celkem dvě miliardy liber z výnosů svého podílu na největším americkém mobilním operátorovi Verizon Wireless. Celkem by se měl Vodafone na letošním úhrnu dividend britských firem podílet téměř deseti procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám