Hlavní obsah

Sobotka chce pomoci klientům Private Investors

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda, která se ještě nedohodla, kde uspořit miliardy na záchranu veřejných financí, je neustále pod tlakem mimořádných výdajů. V nejbližší době bude muset zřejmě dodat téměř dvě stě miliónů korun do Garančního fondu obchodníků s cennými papíry, aby z něj bylo možné vyplatit náhrady klientům zkrachovalých Private Investors a KTP Quantum.

Foto: Tomáš Černý

Plakát akce

Článek

Podle zákona totiž musí polovinu peněz na odškodnění dát stát, pokud ve Fondu není dost peněz. A zmíněný fond opravdu nemá téměř ani korunu. Více než deset let starý zákon mu totiž nezajistil dostatečné příjmy. Za rok 2001 fond získal pouze pět miliónů a o rok později 6,9 miliónu korun. Do konce června by ale měl spatřit světlo světa zákon, v němž vláda opět navrhuje zvýšení příspěvku od obchodníků. Bude tedy záležet na parlamentu, zda se situace fondu zlepší. Na výplatu investorů dvou zkrachovalých firem potřebuje přes miliardu korun.

Ministr financí Bohuslav Sobotka navrhuje vládě, aby půjčila Garančnímu fondu 195,633 miliónu korun. Blíže svým penězům jsou klienti Private Investors, neboť pokud vláda půjčku fondu přiklepne, pak téměř 182 miliónů z nich bude určeno přímo k výplatě poškozeným. Zbytek peněz je určen "na zpracování případu KTP Quantum". Na pomoc Garančnímu fondu je přitom ve vládní rezervě 750 miliónů korun, podle Sobotky to "představuje zhruba polovinu předpokládaných náhrad klientům KTP Quantum".

Půjčka na padesát let

Garanční fond navrhl vládě hned i splátkový kalendář. Celou půjčku by měl státu splatit za padesát let. Do roku 2007 předpokládá pět splátek po dvou stech tisících Kč, v dalších desetiletích by se měly splátky postupně zvyšovat. Poslední splátku by měla státní kasa obdržet v roce 2053. S tím nesouhlasí ministr informatiky Vladimír Mlynář, který žádá, aby půjčka byla splacena již v roce 2026. Podle Sobotky však GF nemá šanci tak rychle finance vrátit a trvá na svém původním návrhu.

Peníze od státu ale i tak pokryjí jen povinnou polovinu, kterou podle zákona o cenných papírech garantuje stát. Zbytek si musí zajistit fond sám: "Zbytek si má Garanční fond obstarat na finančním trhu, což je vzhledem k finanční situaci fondu nereálné, protože splatné závazky fondu od prvního roku jeho zřízení zákonem jsou více než stokrát vyšší než roční příjmy," tvrdí Sobotka v materiálu, který předkládá vládě. Jak konstatuje dále, "fond je technicky vzato v bankrotu".

Hrozí žaloby

Zároveň také Sobotka upozorňuje, že od okamžiku vstupu do EU bude za vyplacení i druhé poloviny nároků zákazníků zodpovědný stát. I proto ministr doporučuje vládě, aby půjčku fondu schválila.

Zároveň varuje, že někdejší místopředseda vlády advokát Jan Kalvoda (ODA) připravuje hromadnou žalobu klientů za neposkytnutí náhrady. Podle něho po vstupu ČR do EU se budou klienti moci obracet i k Evropskému soudu v Bruselu, který již několikrát rozhodl ve prospěch občanů EU.

"Nástupem evropského chápání práva lze očekávat růst šancí zákazníků na úspěch žaloby v případech, kdy podle dnešního výkladu zákona nemají žádný nebo malý nárok na náhradu," argumentuje Sobotka s tím, že na to by pak už Garanční fond neměl peníze vůbec.

Související témata:

Související články

Šéf KTP Quantum je venku z vazby

Státní zástupce v pátek propustil z vazby šéfa představenstva zkrachované makléřské společnosti KTP Quantum Karla Takáče stíhaného pro víc než dvoumiliardový...

Výběr článků

Načítám