Hlavní obsah

Senát se dál pokouší zrušit zákaz švarcsystému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Horní komora parlamentu se ve čtvrtek opět pokusila prosadit zrušení zákazu švarcsystému. S návrhem neuspěla ve Sněmovně, nyní, když novelu zákona o zaměstnanosti, kde je návrh obsažen, dostala k projednání, navrhli pravicoví poslanci, kteří mají v Senátu většinu, pasáž o zákazu zaměstnávaní živnostníků zaměstnavateli zrušit. Sněmovna tak musí zákon projednat znovu.

Článek

Senát se zrušení zákona pokoušel už minulý měsíc prosadit ve Sněmovně. Ta se ale nakonec přiklonila k vládnímu návrhu, který současný zákaz zmírňuje a zpřesňuje. Senátorům se v současně podobě zákona nelíbí například to, že o tom, zda zaměstnavatel legálně či nelegálně zaměstnává živnostníky, mají rozhodovat úřady práce. Podle nich to nyní dostatečně dělají finanční úřady.

Zaměstnavatelé mají ze zaměstnávání živnostníků výhody. Nemusí za ně platit zdravotní a sociální pojištění, protože to všechno dělají živnostníci sami. Na jejich zaměstnávání tak ušetří.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach trvá na zákazu, protože povolení švarcsystému by prý znamenalo, že zaměstnavatelé budou často zaměstnávat jen lidi s živnostenským listem a ti u nich nebudou mít potřebnou ochranu, kterou by jim za normálních okolností zajišťoval zákoník práce.

Spor o vlastní lopatu

Návrh, který prošel Sněmovnou, nynější zákaz zmírňoval. Zaměstnavatel by mohl živnostníka jako jednotlivce zaměstnat, ale pouze pokud by měl vlastní nástroje, používal vlastní materiál a nepodléhal pracovní době, kterou mají ostatní zaměstnanci. Podle ODS je ale toto velmi složité prokazovat.

V praxi by to znamenalo, že úřad práce, který by aplikování švarcsystému zjišťoval, by musel zkoumat, zda například zedník používá vlastní zednickou lžíci a lopatu, nebo si ji půjčuje od člověka, pro nějž na stavbě pracuje.

Zaměstnavatelé nyní mohou zaměstnávat jen živnostníky s vlastními zaměstnanci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám