Hlavní obsah

Zákaz zaměstnávat živnostníky prošel Sněmovnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podnikatelé by neměli zaměstnávat živnostníky na práce, které mohou vykonávat zaměstnanci. Rozhodla o tom ve čtvrtek Sněmovna, když přijala novelu zákona o zaměstnanosti. Předloha podle vlády uvedené vztahy jasně definuje a částečně tak zmírňuje současný zákaz takzvaného švarcsystému, tvrdí koalice.

Foto: Martin Kubica / Supraphon

Hana Zagorová v nahrávacím studiu Dana Hádla. Tam vzniká i její nejnovější album.

Článek

Tento názor ale nesdílí ODS. Tvrdí, že přijaté znění připouští možnost různého výkladu a znovu přináší zbytečnou nejistotu podnikatelům.

"Vládní návrh na novelu paragrafu 13 zákona o zaměstnanosti je legislativní zmetek," prohlásila již ve druhém čtení poslankyně ODS Alena Páralová. Právě paragraf 13 upravuje podmínky najímání živnostníků. Praktikování takzvaného švarcsystému je zakázáno již od devadesátých let. Od loňského podzimu se za to ale zvýšila pokuta až na dva miliony korun.

Zástupci podnikatelů vítají i dílčí změnu k lepšímu. "S výsledkem jsme celkem spokojeni," řekl ČTK prezident hospodářské komory Jaromír Drábek s tím, že jím navrhovaná změna zákona byla srozumitelnější než ta, kterou poslanci schválili. Původní ustanovení pokládal za diskriminační, a chtěl se kvůli tomu obrátit i na Ústavní soud.

Drábek upozornil, že na hrubé nedostatky zákona upozorňoval již na podzim loňského roku. Vláda se však prý tímto problémem začala zabývat, až když se prokázalo, že znemožňuje tisícům živnostníků vykonávat jejich činnost.

ODS je proti

Úplnou legalizaci švarcsystému prosazuje ODS. V úterý ale sněmovna nepodpořila senátní verzi zákona o zaměstnanosti, do které ODS zrušení prosadila. Stejný pozměňovací návrh navrhli občanští demokraté i nyní. Opět ale nebyli úspěšní.

Stínový ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Říman ve středu uvedl, že zákaz zaměstnávání podnikatelů na živnostenský list je největším problémem českých podnikatelů. Zákon byl prý dosud napsán tak přísně, že by při důsledném vymáhání zlikvidoval českou ekonomiku do půl roku. Finanční úřady prý musely mrhat časem i úředníky a přezkoumávat, které najímání pracovníků je ještě povoleno, a které již lze označit za nelegální.

ODS rovněž tvrdí, že ani nově přijatá verze není šťastná. Podle Páralové z analýzy odborníků na pracovní právo vyplývá, že prostor pro nejednotnost posuzování zůstal a novela je formulačně nešťastná. "Je ponecháno na úřadu práce, aby posuzoval, zda se nejedná o zastřený pracovněprávní vztah," uvedla. Její stranický kolega Miroslav Krajíček dokonce řekl, že jasně definovat uvedené podmínky nelze: "Tento zákon dláždí cestu do pekla našim podnikatelů a živnostníkům."

Podnikatelé praktikují švarcsystém kvůli úsporám. Když firma najme na práci živnostníka, nemusí za něj odvádět sociální a zdravotní pojištění, protože o to se stará sám. Vyjde ji tedy levněji než zaměstnanec, podle odhadů hospodářské komory tak firma může ušetřit zhruba sto tisíc ročně za osobu. O peníze ovšem přichází státní rozpočet. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám