Hlavní obsah

Schillerová: Staneme se bohatou nevěstou a budeme si vybírat koaličního partnera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO chce po svém návratu k moci obnovit Elektronickou evidenci tržeb, známou jako EET. „Hledáme formu, aby zase nedošlo ke zpolitizování tohoto systému,“ řekla Novinkám předsedkyně jeho poslaneckého klubu Alena Schillerová. Měl by podle ní být co nejlevnější a nejjednodušší.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředsedkyně hnutí ANO a předsedkyně jeho poslaneckého klubu Alena Schillerová

Článek

Prosazujete zavedení nového pilíře důchodového systému. Jak by to mohlo vypadat?

Měli bychom představu, že by to měl být státní pilíř, spravoval by ho stát. Lidé v něj mají obrovskou důvěru, což se nakonec ukázalo u dluhopisů republiky, které začalo vydávat za mého působení ministerstvo financí. Byl o ně obrovský zájem. Chtěli bychom, aby si tam lidé spořili, aby to bylo zajímavě úročeno. A současně by se jejich vklady investovaly třeba do stavby jádra nebo na bytovou problematiku. Koneckonců by si na to stát stejně musel půjčit třeba u bank.

Schillerová: Na zvýšení důchodového věku jsme se neshodli

Ekonomika

Rozhodně by ale ten pilíř neměl být na úkor stávajícího prvního pilíře, z nějž se platí státní penze. Měl by to být nový zdroj. Ale je to věc, u které teprve sbíráme zahraniční zkušenosti a dáváme dohromady nějakou vizi, a bude u toho ještě dlouhá debata.

Ty peníze by spravovala nějaká státní instituce? A lidem by se vyplácely po odchodu do důchodu jednorázově, nebo v nějakých měsíčních splátkách?

To budeme ještě debatovat. Budou to peníze lidí, měli by je mít v nějakém věku garantované. Když je bude spravovat stání fond, budou mít důvěru i jistotu, že o ně nepřijdou. Navíc se bude investovat do státních projektů, což pomůže i ekonomice.

Nové EET by mělo být dostupné, levné a mělo by zohlednit technologický pokrok

A mělo by to být nějak zabezpečeno, aby si za dvacet let nějaká vláda neřekla, že ty naspořené peníze vezme a použije je jinak?

Určitě. Měly by tam být dány nějaké záruky zákonem.

Od začátku ledna platí konsolidační balíček. Varovali jste, že by mohl způsobit velké problémy. Lidé ho určitě pocítili, ale ne nějak zásadně. Nebo ano?

Je brzo. Zatím lidé pocítili nemocenskou, poprvé ve výplatě v únoru. Pak určitě pocítili změnu daně z přidané hodnoty. Zašel jste si teď někdy do restaurace? Zhruba o desetinu se zvýšila cena stravovacích služeb. V květnu lidé pocítí zvýšení daně z nemovitých věcí. Tam to je navýšení o osmdesát až sto procent. Dopady samozřejmě pocítili živnostníci, kteří platí větší odvody. Potraviny se nezlevnily. Slibovali nám, že se zlevní, když sníží DPH o tři procentní body, a buď jsou na nule, nebo jsou ještě dražší.

Data o inflaci ale říkají, že v únoru potraviny a nealkoholické nápoje meziročně zlevnily o necelých pět procent.

Samozřejmě, když loni byla vysoká základna, tak už to neroste. Ale meziměsíčně tam třeba v lednu nárůsty byly. A když to srovnáte s prosincem, pokles je nula.

A státní rozpočet to pocítil?

To je strašně brzo, ale myslím si, že nakonec nemusí ministr financí vybrat tolik, kolik si naplánoval, protože se část ekonomiky přesune do šedé zóny. Jestli to státní rozpočet pocítí pozitivně, uvidíme.

Na síti X, dříve Twitteru, jste napsala, že pracujete na nové verzi elektronické evidence tržeb, která je známá i jako EET. Chcete ji zavést, až se dostanete do vlády. Jak by měla vypadat?

My jsme na ní začali pracovat, měli jsme zatím asi tři nebo čtyři schůzky. Pracovní tým je složený například ze zástupců podnikatelských svazů. A hledáme formu, aby po těch zkušenostech, které máme, nedošlo zase ke zpolitizování tohoto systému. Takže hledáme formu, aby to bylo co nejjednodušší, co nejlevnější, aby bylo zajištěno to, že lidé nemusí být nepřetržitě on-line, aby nutně nemuseli platit za software. Mělo by to být dostupné, levné a mělo by to zohlednit technologický pokrok, který za poslední roky nastal.

Současná vláda EET zrušila, protože to podle ní vedlo k šikaně drobných podnikatelů, třeba hospodských na vesnici, kteří nemají vysoké zisky.

No vidíte, a právě ti hospodští po tom volají. A právě ti obchodníci. Ti sedí v té pracovní skupině a říkají: Zaveďte to, protože opět tady máme fenomén cash only, fenomén výplat na ruku. Nedávno o tom mluvila i generální ředitelka finanční správy. Já si myslím, že většina podnikatelů je poctivých a chce pořádek. Nechtějí ty nepoctivce, kteří jim kazí kšeft.

A mělo by se to týkat i těch hospodských nebo prodejen na malých vesnicích, kteří opravdu moc vysoké zisky nemají?

My to všechno diskutujeme, ještě po mně nechtějte úplné kontury. Začali jsme nyní debatovat technickou stránku věci, aby to bylo co nejjednodušší. Chceme to tentokrát uchopit trošku jinak. Ne napřed, koho se to týká, a pak řešit techniku. Chtěli bychom nejdřív tu technickou stránku a pak se budeme bavit o všech subjektech, kterých se to bude týkat.

Staneme se takzvanou bohatou nevěstou a věřím, že si budeme vybírat koaličního partnera

Brzy budou volby do Evropského parlamentu. Už víte, jak bude vypadat kampaň? Bude stát třeba na Andreji Babišovi?

Kampaň bude stát na všech těch hlavních tvářích, které kandidují do Evropského parlamentu. Ale samozřejmě, že pomůže Andrej Babiš, pomůžu já, pomůže Karel Havlíček. My viditelné tváře se do toho zcela určitě zapojíme, ale klíčová je Klára Dostálová, Jaroslav Bžoch a další kandidáti.

A jaký očekáváte výsledek?

Byli bychom rádi, kdybychom udělali lepší výsledek než posledně. (ANO v roce 2019 získalo 21,18 procenta hlasů a šest mandátů – pozn. red.)

Volit do Evropského parlamentu moc lidí nechodí, posledně to bylo 28,72 procenta oprávněných voličů. Jsou pro vás ty volby vůbec důležité?

Jsou velmi důležité. Alarmujeme naše voliče, podporovatele, ať tyto volby nevzdávají. Někdy mají pocit, že Brusel je daleko, ale hodně věcí se rodí právě v Evropě. My chceme zůstat v Evropě. Nejsme žádní euroskeptici, ale ani eurohujeři a chceme, aby tam byli rozumní lidé, kteří stojí nohama na zemi. Abychom pomohli brzdit a zvrátit nesmysly, jako je zákaz aut se spalovacími motory nebo povinné zateplování domků, povinné typy kotlů a podobně.

U sněmovních voleb jsou pro vás preference zatím velmi příznivé. Podle Kantaru byste měli dokonce 38,5 procenta hlasů. Ale nehrozí vám, že sice ty volby vyhrajete, ale nebudete mít s kým sestavit vládu?

Průzkumy nijak nepřeceňujeme, bereme je s pokorou. Naše ambice je vyhrát volby tak, aby nešlo bez nás sestavit vládu. To znamená udělat takový výsledek, že bez nás nepůjde sestavit vládu. Tím se staneme takzvanou bohatou nevěstou a věřím, že si budeme vybírat koaličního partnera podle programu, který nám umožní realizovat maximum z toho našeho.

A koho vidíte jako potenciálního koaličního partnera, třeba i z řad současné vládní koalice?

Na to je brzo, nevíme, kdo se dostane a kdo se nedostane do Poslanecké sněmovny. Použiju klišé, ale koalice se sestavují po volbách.

Havlíček: Jaderné bloky by mohli zaplatit lidé spořící na důchod

Ekonomika

Výběr článků

Načítám