Hlavní obsah

Zadlužení 300 miliard nebude stačit. Vláda vše svaluje na krizi, varuje Kalousek

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schodek státního rozpočtu pro rok 2020, který je schválen ve výši 300 miliard korun, podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska nebude stačit. Očekává, že se vyšplhá až k půl bilionu korun. Varuje i před navyšováním do dalších let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Vláda bude teď vše svádět na krizi, ale to není pravda. Odhaduji deficit na 450 až 500 miliard,“ prohlásil na tiskové konferenci v úterý dopoledne šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Schválený deficit na rok 2020 ve výši 300 miliard korun podle něj nebude zdaleka stačit.

Stát se bude moct zadlužovat. Poslanci změnili zákon o rozpočtové odpovědnosti

Domácí

„Na začátku května zachytáváme pouze první náraz v souvislosti s krizí. Vládě nelze vyčítat ani propad příjmů, ani výdaje, které jsou nezbytné, co se jí ale vyčítat dá, tak to je šest let neodpovědného hospodaření. Rozpočet byl ve velmi špatném stavu už před koronakrizí,” pustil se do vlády v úterý na tiskové konferenci.

Schodek státního rozpočtu vystoupal na rekordních 157 miliard

Ekonomika

Zároveň varoval předtím, že vláda stamiliardové schodky plánuje i na roky 2021 a 2022.

„Je to asi, jako když by někdo v rodinném rozpočtu řekl, že si rozmyslíme, jestli budeme financovat léčbu naší maminky, ale na tu zahraniční dovolenou pojedeme zcela jistě,” dodal Kalousek.

Poslanci jednali 13 hodin. Schválili bonus pro OSVČ či schodek 300 miliard korun

Domácí

Sněmovna navýšení schodku rozpočtu v době koronaviru na návrh vlády schvalovala dvakrát. Nejdříve ze 40 na 200 miliard a následně v dubnu až na 300 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám