Hlavní obsah

Rusko za ukrajinskou krizi zaplatí, podle SB jeho ekonomika zamrzne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská ekonomika bude stagnovat letos i další dva roky, předpověděla Světová banka. Rusko tím bude platit cenu za ukrajinskou krizi, absenci strukturálních reforem a vrtkavou ekonomickou politiku, sdělila instituce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Banka v základním scénáři počítá s tím, že hrubý domácí produkt (HDP) Ruska letos stoupne o 0,5 procenta, což odpovídá vládní předpovědi. Na rozdíl od Moskvy ale washingtonská instituce v dalších letech žádné oživení nečeká.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V příštím roce Rusko podle banky zaznamená růst jen o 0,3 procenta a v dalším roce o 0,4 procenta. Vláda předpovídá na příští rok zvýšení HDP o 1,2 procenta a v roce 2016 zrychlení růstu na dvě procenta.

"Nevěříme, že investice vzrostou tak rychle, jak se domnívá vláda," vysvětlila ekonomka Světové banky pro Rusko Birgit Hanslová rozdíl mezi odhady své instituce a ruské vlády. "Oni předpokládají, že monopoly budou investovat... Podle nás bude investiční dynamika slabší," dodala.

Banka rovněž předpovídá pokračování útlumu spotřebitelské poptávky, která je v posledních letech významným tahounem ruské ekonomiky.

Rusko zažilo výrazný útlum už v loňském roce. HDP zpomalil růst na 1,3 procenta z předloňského tempa 3,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám