Hlavní obsah

Rusko má se začleněním Krymu problémy, přiznal tamní gubernátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začleňování anektovaného Krymu do Ruské federace provází celá řada problémů a nejde zdaleka hladce. „Řešíme úkoly, jimž předtím nikdo nečelil,” řekl krymský gubernátor Sergej Aksjonov ruskému deníku Kommersant, který jej citoval ve svém pondělním vydání. Nikdo v Rusku podle Aksjonova nemá představu, jak začleňování provést.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin s krymským gubernátorem Sergejem Aksjonovem

Článek

"Ne všechno bylo provedeno tak, jak jsme mysleli na začátku. Problém je, že řešíme úkoly, jimž předtím nikdo nečelil. Nikdo nemá jasný akční plán, žádné úřední orgány a nikdo na jakékoli úrovni," prohlásil Aksjonov v rozhovoru, který vyšel v pondělí.

"Nikdo nedokáže říci, kdy se proces adaptace naplno rozjede. Děláme vše pro jeho urychlení. Není pochyb o tom, že ne vše probíhá hladce," přiznal úřadující gubernátor dosazený Moskvou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Elektřina proudí jen z Ukrajiny

S poukazem na federální šestiletý plán na rozvoj Krymu zdůraznil, že je třeba využít peníze, s nimiž se počítá při rozvoji infrastruktury, zdravotnictví či energetiky.

Krym není pevninou přímo napojený na Rusko, které poloostrov anektovalo v březnu. Například v dodávkách elektřiny je téměř zcela závislý na Ukrajině.

Pokud jde o bankovní systém, ten na Krymu "plně funguje", řekl Aksjonov. Na poloostrově prý je otevřeno přes 500 bank.

Buřiči budou vyhoštěni

Aksjonov se rovněž vyjádřil k napjatým vztahům mezi národnostními skupinami v regionu včetně postavení krymských Tatarů. "Každý, kdo bude jakýmkoli způsobem podněcovat třenice mezi etniky, bude buď poslán pryč z poloostrova, nebo bude čelit trestní odpovědnosti. Nikdo takový neunikne," varoval šéf krymské vlády.

Na Krymu žije několik set tisíc krymských Tatarů, potomků obyvatel středověkého chanátu. S březnovou ruskou okupací se Tataři nesmířili a jejich obavy z rusifikace a náboženského a etnického útlaku sílí. Neoficiální vůdce krymských Tatarů Mustafa Džemilev žije na Ukrajině a na Krym se z rozhodnutí ruských úřadů vrátit nesmí.

Minulý týden městský soud v Simferopolu rozhodl o vyklizení sídla neoficiálního parlamentu krymských Tatarů v centru města. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Moskva zahájila stavbu obřího mostu na Krym

Rusko zahájilo stavbu mostu, který má přes Kerčský průliv spojit Krasnodarský kraj s anektovaným Krymem. Na schůzce s prezidentem Vladimirem Putinem to v pátek...

Výběr článků

Načítám