Hlavní obsah

Ropné embargo bude mít dopad na Evropany i na celý svět, řekl Peskov

Ruská vláda ve středu varovala, že sankce Evropské unie na dovoz ropy z Ruska zasáhnou globální trh s energiemi. Rusko může svůj vývoz ropy přesměrovat, aby tak omezilo vlastní ztráty. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ropovod Družba mezi Maďarskem a Ruskem.

Článek

Summit Evropské unie tento týden našel shodu na embargu, které se bezprostředně dotkne více než dvou třetin dovozu ruské ropy do EU. Do konce letošního roku by pak mělo pokrýt 90 procent tohoto dovozu.

"Tyto sankce budou mít negativní dopad na celý kontinent. Na Evropany, na nás a na celý světový trh s energií," citoval Reuters mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova.

Do EU loni podle údajů Mezinárodní agentury pro energii (IEA) směřovala téměř polovina z celkového vývozu ropy a ropných produktů z Ruska. Ceny energií se po únorovém zahájení ruské invaze na Ukrajinu vyšplhaly na víceletá maxima, což tlačí vzhůru inflaci a vyvolává obavy z krize v oblasti životních nákladů v Evropě i ve Spojených státech.

OPEC zvažuje vyloučení Ruska z dohody o těžbě ropy, píše list

Ekonomika

Rusko už podle Kremlu v reakci na sankce začalo přesměrovávat dodávky mimo Evropu. "Jsou to cílené, systematické kroky, které nám umožní minimalizovat negativní důsledky," řekl Peskov.

Ze současné situace těží například Indie, která teď nakupuje rekordní objemy ruské ropy s výraznou slevou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám