Hlavní obsah

Reformu veřejných financí nepodpoří celá opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zamítnutí většiny zákonů, které se týkají reformy veřejných financí, budou kromě ODS ve Sněmovně požadovat i komunisté. K tomuto závěru podle místopředsedy Dolejše dospěl výkonný výbor KSČM, který se ztotožnil s výhradami svých expertů ke koaličnímu návrhu reformy.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Své návrhy ale KSČM zdůvodní na rozdíl od ODS sociálními výhradami, řekl ČTK místopředseda. Komunisté podle Dolejše souhlasí pouze se zákonem o zmrazení platů ústavních činitelů.

Přestože má koalice ve sněmovně jen křehkou většinu jednoho hlasu, komunisté se budou připravovat i na to, že se jí podaří reformní legislativu "protlačit" do druhého čtení, které by se mohlo konat na zářijové schůzi. Pak se prý budou snažit o "minimalizaci negativních dopadů". O vhodné taktice rozhodne stranické vedení 12. září, uvedl.

Komunistická kritika finanční reformy je blízká výhradám Českomoravské konfederace odborových svazů. Na poslední schůzce se odboroví předáci a komunističtí představitelé dohodli, že budou své kroky koordinovat.

Osud reformy stále nejistý

Odboráři podle Dolejše slíbili, že komunistům dodají náměty k pozměňovacím návrhům. Místopředseda nevyloučil, že by mohly špičky konfederace a KSČM ještě před zasedáním sněmovny společný postup konzultovat.

Vzhledem k tomu, že má výhrady proti koaliční reformě financí také více než desítka poslanců ČSSD, je její osud v parlamentě nejistý. Vláda se pokusí přesvědčit sociálnědemokratické zákonodárce, aby reformní legislativu podpořili ještě na úterní schůzi klubu.

Komunisté prý podle Dolejše nechtějí nahrávat ODS, která usiluje o předčasné volby. Jsou ale přesvědčeni, že je politická scéna zablokována postojem premiéra Vladimíra Špidly.

Ten totiž neslyší na nabídky komunistických špiček, že podpoří menšinovou vládu ČSSD. Naposledy tuto možnost zmínil předseda KSČM v dnešním rozhovoru pro deník Právo.

Reklama

Související články

Reforma veřejných financí prošla vládou

Vláda schválila reformu veřejných financí, která má radikálně snížit vysoké schodky rozpočtů a zastavit další zadlužování země. V průběhu jednání vlády...

Odbory: Ministři už nevědí, co navrhují

Reforma veřejných financí, jak si ji představuje vládní koalice, je podle odborů v řadě opatření připravena špatně, ministři už nevědí, co navrhují. Odboráři...

Výběr článků

Načítám