Hlavní obsah

Odbory: Ministři už nevědí, co navrhují

Novinky, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Reforma veřejných financí, jak si ji představuje vládní koalice, je podle odborů v řadě opatření připravena špatně, ministři už nevědí, co navrhují. Odboráři se proto chtějí obrátit na poslance, pravděpodobně KSČM, aby jejich pozměňovací návrhy k reformě prosazovali ve Sněmovně.

Foto: Žaneta Živělová

Dáma v sedle

Článek

Některé z návrhů reformy povedou například k tomu, že živnostníci, nebo-li osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), nezaplatí na odvodech státu více, jak zněl původní cíl, ale dokonce méně než platí nyní.

Prohlásil to předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch a dodal, že obsah reformy je proto pro odbory nepřijatelný.

Živnostníci zaplatí méně než dnes

"Zavedením takzvaného fiktivního příjmu do systému osob samostatně výdělečně činných a zavedení minimální daně bude znamenat v některých případech, že OSVČ budou do veřejných zdrojů platit ještě méně než platí dnes. Takže pánové ve vládní koalici pořád tu reformu upravují, a upravují ji tak, že pomalu nejen veřejnost, ale oni sami asi neví, co vlastně je navrhováno," pustil se do ministrů Štěch.

Podle něj platí živnostníci na pojistném v současnosti třikrát méně, než zaměstnanci se srovnatelným výdělkem.

Odborům mají pomoci komunisté

Na pondělním jednání Rady ČMKOS se odboráři rozhodli, že vytvoří pozměňovací zákony k reformě, se kterými budou v regionech seznamovat poslance a přesvědčovat je, aby je vzali za své a předložili Sněmovně.

"Budou se konat setkání s poslanci v jednotlivých regionech. Budou s nimi hovořit jejich voliči - odboráři, kteří působí přímo v regionech, kde byli poslanci zvoleni," uvedl Štěch.

Na dotaz Práva, kteří poslanci si pravděpodobně odborářské návrhy přisvojí, Štěch odpověděl: "Z jednání víme, že si je v řadě případů asi osvojí poslanci za KSČM."

Na další dotaz novinářů, zda se odboráři neobávají, že je bude spolupráce s KSČM kompromitovat, Štěch reagoval: "Já nevím, jestli to je přímá spolupráce. My pozměňovací návrhy dáme každé politické straně, která je zastoupena ve Sněmovně. Nakonec, dobře víte, že o hlasy komunistů stojí v této zemi prakticky každý, když chce prosadit své. A my se za to nestydíme, že je oslovujeme. Je to legitimní parlamentní strana."

O případné stávce rozhodnou za měsíc

Odboráři chtějí mino jiné navrhnout, aby se u nemocenských dávek nově zavedlo, že minimálně pět dnů v roce bude mít občan právo čerpat nemocenskou bez krácení. V případě důchodového věku chtějí odboráři zachovat zvýhodnění pro ženy, které vychovaly děti. Také prosté škrtnutí dočasně kráceného předčasného odchodu do důchodu se odborům nelíbí.

Další jednání Rady ČMKOS se uskuteční zhruba za měsíc, 11. srpna. Tam se také rozhodne, zda odbory zorganizují další protestní akci. "Další postup budeme konat společně s Asociací samostatných odborů," dodal k tomu bez dalšího upřesnění Štěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám