Hlavní obsah

Reforma veřejných financí prošla vládou

PRAHA

Vláda schválila reformu veřejných financí, která má radikálně snížit vysoké schodky rozpočtů a zastavit další zadlužování země. V průběhu jednání vlády to bez podrobností oznámila mluvčí Anna Stárková. Uvedla pouze, že schválený reformní scénář odpovídá výsledkům nedělní schůzky vedení stran vládní koalice.

Článek

Podrobnosti oznámí ministři na tiskové konferenci v 15:00. Zatímco mezinárodní instituce i domácí ekonomové většinou považují navrženou reformu za málo razantní, odbory proti ní protestují. Právě pod okny Strakovy akademie, kde vláda zasedá, se má ve 14:00 sejít na 5000 nespokojených odborářů.

Cílem reformy rozpočtových výdajů a daní je postupně snížit deficit veřejných financí do roku 2006 na čtyři procenta HDP z letošních 6,2 procenta. Schodek státního rozpočtu by tak měl v roce 2004 činit maximálně 83 miliard korun proti letošním 92 miliardám. V roce 2005 by měl dále klesnout na 75 miliard a v roce 2006 na 60 miliard korun.

Premiér Vladimír Špidla několikrát poukázal na to, že buď reforma projde vládou a parlamentem, nebo nemá smysl držet koalici a vládu. S odkazem na to, že vláda rozhoduje u rozpočtu pouze o 18,6 procenta státních příjmů. Ostatní prostředky jdou automaticky na předem dané výdaje ze zákona. Za další dva roky by se i onen 18procentní podíl ještě výrazněji snížil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám