Hlavní obsah

Reforma financí není podle podnikatelů kvalitně připravena

Novinky, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kritika na vládní reformu veřejných rozpočtů prší ze všech stran. Po odborech a hospodářské komoře se k ní přidaly i podnikatelské svazy. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ji označila za nedostatečně připravenou a jednostranně zaměřenou pouze získání peněz do rozpočtu za každou cenu.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Vizualizace střediska pro zahradní terapii v Balinách

Článek

Asociace proto podle ČTK vyzývá všechny podnikatele a svazy, které je zastupují, aby rovněž zaujali jasné stanovisko k vládou navrhované reformě. Své konkrétní kroky a návrhy chce asociace zveřejnit tento týden.

Před několika dny si předsedkyně Svazu obchodu Helena Pískovská stěžovala, že návrh reformy neobsahuje opatření zaměřená na podporu růstu ekonomiky. "Podnikatelé jsou ti, kdo tvoří hodnoty. Reforma by tedy měla usilovat o to, aby se jim podnikalo dobře," tvrdí Pískovská s tím, že vláda podnikatelské prostředí svazuje a deliberalizuje.

Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Jaromíra Drábka reforma přichází za situace, kdy se po vstupu Česka do Evropské unie budou čeští živnostníci horko těžko vyrovnávat s dopady vstupu, především s obrovskou konkurencí západoevropských firem. Třetina vstupu živnostníků bude přímo ohrožena na existenci. "Místo toho, aby reforma veřejných financí podporovala tuto nejrizikovější skupinu podnikatelů, existenci drobných živností ohrožuje," obává se Drábek.

"Celkově není v návrhu reformy kladen dostatečný důraz na snižování mandatorních výdajů státu všemi cestami. To je základní podmínka úspěchu reformy. Jinak se reforma rozplyne do několika dílčích opatření a celkový výsledek bude slabý," stojí v prohlášení, jež nedávno Komora zaslala Právu.

"Protesty a demonstrace sice nechystáme, razantně se ale postavíme tomu, aby drobní podnikatelé, kteří se budu muset vyrovnat se vstupem na evropský trh, museli překonávat další množství překážek, které jim připravila vláda," prohlásil Drábek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám