Hlavní obsah

Putin uklidňoval trh po zatčení oligarchy

DPA, ČTK, ik, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Zatčení ruského ropného magnáta, šéfa společnosti Jukos Michaila Chodorkovského silně zatřáslo ruským finančním trhem. Podle agentury DPA panika postihla i ruskou burzu. V úterý se však obchodování na burze vrátilo k normálu, zřejmě po výroku prezidenta Putina, který ujistil, že zatčení neodstartuje širší revizi privatizace postsovětské éry.

Článek

Ačkoli Putin varoval před hysterií, která postihla špičky ruského obchodu, odmítl mluvit o Jukosu s podnikateli i s politiky, kteří jej žádali o schůzku. Na pondělním zasedání se členy ruského kabinetu doporučil vládě, aby se také zdržela této diskuse.

Vyzval k "zastavení hysterie a spekulací". Uvedl, že o tomto problému nebude mluvit ani s podnikateli, ani s politiky. Svaz průmyslníků a podnikatelů v neděli upozornil, že orgány činné v trestním řízení se dopouštějí vůči představitelům ruského byznysu zvůle.

Rovnost před právem

V pondělím prohlášení tvrdil, že zatčení "podkopalo důvěru společnosti v moc a zničilo jakýkoli dialog". Jen Putinova intervence by prý mohla situaci ještě změnit. To však prezident odmítl. "Nezáleží na tom, kolik má kdo peněz na účtu. Před právem jsme si všichni rovni," řekl Putin.

"Jinak nikdy nevytvoříme ekonomicky efektivní a sociálně vyvážený daňový systém, nenaučíme a nedonutíme platit daně ... a nikdy nezlomíme organizovanou zločinnost a korupci," vysvětlil. Prezident zároveň řekl, že "chápe znepokojení podnikatelů". Zdůraznil, že žádná "zobecnění, analogie a precedenty spojené s výsledky privatizace nebudou".

Politický motiv

Ruská média se většinou shodla na tom, že zatčení bylo politicky motivované. O Chodorkovském se totiž spekulovalo jako o možném kandidátovi na prezidenta v březnových prezidentských volbách. On sám to sice popíral, avšak jeho aktivní politická pozice nenechávala na pokoji současnou elitu. Spojence si hledal mezi pravicí i levicí a dráždil tak řídící klany.

Obviněn z podvodů

Chodorkovskij, který sponzoruje politické aktivity kritické vůči Kremlu, byl v sobotu zatčen na letišti města Novosibirsk. Letadlo nejúspěšnějšího a údajně i nejbohatšího ruského oligarchy nejprve obklíčily policejní vozy a na palubu pak pronikli maskovaní policisté.

Prokuratura se pro tento postup rozhodla údajně poté, co se ropný magnát obviněný z podvodů a daňových úniků v pátek nedostavil k výslechu. Ještě téhož dne byl umístěn do vyšetřovací vazby v moskevské věznici Matrosskaja tišina. Hrozí mu až deset let vězení.

Zahraniční reakce

Znepokojivé reakce na jeho zatčení se ozývaly z domova i ze zahraničí."Myslím, že událost se promítne do důvěry zahraničních investorů v ruský trh," uvedl americký velvyslanec v Moskvě Alexander Vershbow. Dodal také, že Washington je znepokojen eskalací napětí kolem společnosti Jukos.

K ruským politikům vyjadřujícím pochybnosti nad efektním a tvrdým postupem prokuratury vůči Chodorkovskému se překvapivě objevil i šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov, známý jako odpůrce postsovětské privatizace, která přinesla obrovské bohatství Chodorkovskému i dalším oligarchům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám